Poljaki po 52 letih pišejo novo košarkarsko pravljico

s kategorijo
Novice
.

52 let. Toliko je minilo od zadnjega nastopa poljske izbrane vrste na svetovnem prvenstvu v košarki. Na turnirju v Urugvaju maja in junija 1967 so rdeče-beli osvojili končno peto mesto in zaostali zgolj za reprezentancami Sovjetske zveze, Jugoslavije, Brazilije in Združenih držav Amerike. Naslov najkoristnejšega igralca prvenstva je romal v roke Iva Daneua, najboljša strelca pa sta bila, zanimivo, dva košarkarja iz Poljske, in sicer Mieczysław Łopatka in Bohdan Likszo s povprečjem 19,7 oz. 19,3 točk na tekmo. Poljaka, rojena v času druge svetovne vojne, sta praktilčno celotni karieri preživela na Poljskem in sta načelovala zlati generaciji, ki je osvajala medalje na evropskih prvenstvih v šestdesetih letih minulega stoletja.

Z današnjo zmago nad Rusijo so si Poljaki, ki jih vodi karizmatični ameriški trener Mike Taylor, odprli vrata četrtfinala. Ekipa, ki pogreša bržkone najbolj znanega poljskega košarkarja Marcina Gortata, je imela veliko sreče pri žrebu za uvodni del tekmovanja, kjer so se pomerili s Kitajsko, Venezuelo in Slonokoščeno obalo in zmagali prav vse tri tekme. Ugoden žreb gor ali dol, Poljaki so ena redkih neporaženih ekip na Kitajskem in to kljub temu, da prav nihče izmed njih ne igra v najmočnejši ligi na svetu, ligi NBA.

Taylor je s seboj na Kitajsko pripeljal tudi najmlajšega udeleženca tokratnega turnirja Aleksandra “Oleka” Balcerowskega. 18-letni košarkar španske Gran Canarie je bil rojen leta 2000, trener pa mu kljub neizkušenosti namenja preko deset minut na parketu. Balcerowski za glavnega vzornika v svojem košarkarskem razvoju navaja očeta Marcina, ki pri 41-ih zastopa vrste poljske reprezentance na invalidskih vozičkih. Za spletno stran Fibe je mladi Poljak dejal še, da so prišli na prvenstvo pokazati, da je Poljska prav zares košarkarska država.

Zdaj Poljake čaka še obračun z Argentino in nato s Srbijo ali Španijo. V vsakem primeru bodo sanje o polfinalu najverjetneje ostale samo sanje. Ostaja jim boj za ponovitev uspeha prednikov izpred 52 let.