Pogled v zakulisje lige NBA: The Victory Machine

Rubrika: Liga NBA

Organizacija Unesco je današnji dan razglasila za svetovni dan knjige. V ta namen v branje predlagamo pred kratkim izdano knjigo ameriškega košarkarskega novinarja Ethana Straussa, The Victory Machine, ki nas popelje v zakulisje nastanka dinastije Golden State Warriors.

Ethan Strauss, sicer novinar medijske hiše The Athletic, vrsto let pokriva ekipo Bojevnikov in ima tako odličen vpogled ne samo v delovanje kluba, temveč tudi v samo delovanje lige NBA.

V knjigi nas tako popelje skozi širok spekter različnih vlog v ligi NBA, vse v luči nastanka zadnje dinastije lige NBA. Skozi nakupni proces kluba s strani novega lastnika, izbor generalnega managerja, trenerja in izgradnje ekipe dobimo vpogled v na videz bleščeč svet zvezdništva in zabave, ki pa je v svoji notranjosti velikokrat vse prej kot to.

Novinar je v preteklosti med pokrivanjem zadnjega obdobja Bojevnikov zaslovel tudi po tem, da je zaradi svojega pisanja večkrat prišel v konflikt s Kevinom Durantom, in prav njemu je namenjen kar dobršen del knjige. Opisuje okoliščine njegovega prihoda v ekipo iz Kalifornije, čemu vse se je ob njegovem prihodu odrekel prvi zvezdnik ekipe Steph Curry (poleg v ZDA zelo čislanih statističnih presežkov posledično predvsem upadu prodaje svojih superg, kar naj bi botrovalo milijardnim izgubam podjetja Under Armour), kako mu niti naslov prvaka ni prinesel osebnega zadoščenja in kako je vedno čutil, da pri navijačih nikoli ne bo številka ena.

Skozi zgodbe lastnika, Joe Lacobea, generalnega managerja Bob Marksa, trenerja Steve Kerra in ostalih glavnih akterjev zvemo, kako tanka linija je lahko med porazom in uspehom, koliko ‘kaj če’ momentov bi se kmalu zgodilo (ko so npr. na neki točki klubom v zamenjavo za ‘pravega’ zvezdnika v paketu ponujali Curryja in Thompsona) in s koliko težavami se je organizacija, ki velja za eno najuspešnejših v zgodovini športa, spopadala. Novinar nas popelje v svet boja za poslovno prevlado prodaje športnih copat, ki so v bistvu glavni zaposlovalci športnikov, z zanimivega zornega kota pa predstavi tudi vlogo športnih agentov in tudi samih športnih medijev.

 

Vsekakor nujno branje za vse košarkarske in tudi športne navdušence, knjiga pa je še toliko bolj aktualna tudi zaradi evforije, ki je trenutno prisotna ob predvajanju dokumentarnega filma ‘The last dance’, saj lahko lepo primerjamo na videz popolnoma različni obdobji in dve na videz popolnoma različni dinastiji, katerih skupna točka je Steve Kerr.