Po zmagi proti Japonski: “To je bila tekma, ki smo jo potrebovali pred začetkom prvenstva!”

Rubrika: Reprezentanca
Slovenska moška košarkarska reprezentanca je pred petkovim uradnim začetkom svetovnega prvenstva odigrala še zadnjo pripravljalno tekmo. V Tokiu je s 103:68 premagala reprezentanco Japonske. V ponedeljek sledi selitev na prizorišče prvenstva, japonski otok Okinawo.

PRIPRAVLJALNA TEKMA #MOJTIM PRED SVETOVNIM PRVENSTVOM

Sobota, 19. avgust 2023

Tokio – Ariake Arena

JAPONSKA : SLOVENIJA 68:103 (50:77, 36:50, 21:26)

Strelci za Slovenijo: Samar 1 (8 podaj), Nikolić 7, Tobey 11 (10 skokov), Blažič 16, Hrovat 7, Dimec 8, Dragić 14, B. Prepelič 5 (8 skokov), Glas 3, Čebašek 8, Dončić 23 (7 skokov in 7 podaj).

#mojtim je po štirih opravljenih treningih v Tokiu dočakal še zadnjo pripravljalno tekmo pred začetkom svetovnega prvenstva. Na tribunah razprodane Ariake Arena, ki je med olimpijskimi igrami pred dvema letoma gostila odbojkarske dvoboje, se je zbralo nekaj več kot 13.000 japonskih športnih navdušencev, med katerimi je bilo tudi precej slovenskih navijačev.

Selektor Aleksander Sekulić je že v prvem polčasu tekme proti Japonski priložnost za igro namenil enajsterici košarkarjev (na koncu so se vsi tudi vpisali med strelce), le Klemen Prepelič tokrat še ni stopil na parket, saj ob polni obremenitvi še čuti nekaj bolečin v stegenski mišici. Tekmo je začela postava Aleksej Nikolić, Luka Dončić, Gregor Hrovat, Bine Prepelič in Mike Tobey.

Košarkarji Slovenije so uspešno opravili generalko pred svetovnim prvenstvom na Okinavi.  Luka Dončić je bil tako kot na vseh tekmah, ki jih je odigral to poletje, prvi strelec Slovenije. V slabih 28 minutah na parketu je zbral 23 točk (trojke 3:8, za dve točki 3:6), 7 podaj in 7 skokov. Šestnajst točk ob metu 4:6 za tri točke je dodal Jaka Blažič, 14 Zoran Dragić (za 2 točki 7:8), enajst točk in deset skokov pa je zbral Mike Tobey.

Slovenija je prepričljivo dobila vse četrtine, bila je boljša v skoku z 48:36, imela je skoraj 70-odstotni met za dve točki, zbrala pa tudi 27 podaj (Samar 8).

Gregor Hrovat, slovenski reprezentant:
”Odigrali smo najbolj kakovostno tekmo v pripravah. Resda je bil tekmec manj kakovosten, a igra precej drugačno košarko, kot smo jo vajeni. Tekma je bila dobra priprava na svetovno prvenstvo, saj se bomo tudi tam srečali z ekipami, ki igrajo takšno košarko. Dobro smo igrali v obrambi, posledično smo bili razigrani v napadu, žoga je lepo krožila, kar mora biti naše vodilo tudi v prihodnje. V ponedeljek se bomo preselili na Okinavo, kjer moramo zadnje dni pred prvenstvom izkoristiti za uigravanje in odpravo zadnjih pomanjkljivosti, nato pa se čim bolj samozavestno lotiti prvih treh nasprotnikov.”
Mike Tobey, slovenski reprezentant:
”To je bila tekma, ki smo jo potrebovali pred začetkom prvenstva. Dvignila nam je samozavest, predvsem pa smo lahko razvili svojo igro. Žogo smo si lepo podajali in učinkovito zaključevali napade. Moram priznati, da se zdaj počutim precej bolje, kot prvi teden, ko sem se priključil reprezentanci. Čutim, da sem v pravem ritmu, zato komaj čakam, da se začne svetovno prvenstvo.”

Dvoboj v Tokiu je bila sedma pripravljalna tekma slovenske reprezentance. #mojtim je v mesecu dni dolgih pripravah tako ugnal Japonsko, Kitajsko in Črno goro ter bil poražen proti Španiji, Združenim državam Amerike in dvakrat proti Grčiji.

Varovanci selektorja Aleksandra Sekulića bodo v nedeljo še trenirali v Tokiu, v ponedeljek pa z lepo popotnico sledi selitev na prizorišče uvodnega dela svetovnega prvenstva, japonski otok Okinawo. Slovenci se bodo kot nosilci skupine F v soboto, 26. avgusta pomerili z Venezuelo, v ponedeljek, 28. avgusta z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. Vse tekme slovenske reprezentance se bodo začele ob 20.30 uri po lokalnem, oziroma 13.30 uri po slovenskem času, ogledali pa si jih boste lahko na Šport TV.

19. izvedbo svetovnega košarkarskega prvenstva bodo med 25. avgustom in 10. septembrom gostili Filipini, Japonska in Indonezija. #mojtim bo četrtič udeleženec turnirja najboljših reprezentanc na svetu. Prvič je Slovenija na svetovnem prvenstvu nastopila leta 2006 prav na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.