PO UVODNI ZMAGI: Šteje zmaga, forma bo rasla, za resen rezultat bo treba v obrambi pokazati več

Rubrika: Reprezentanca
Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno prebila led na letošnjem svetovnem prvenstvu. Na uvodu je s 100:85 premagala Venezuelo. V ponedeljek proti Gruziji.

Drugi dan 19. izvedbe svetovnega košarkarskega prvenstva, ki ga gostijo Filipini, Japonska in Indonezija je uvodno tekmo dočakala tudi slovenska reprezentanca. Natanko 41. dan od začetka priprav se je pomerila proti izbrani vrsti Venezuele.

Selektor Aleksander Sekulić je na tekmi lahko računal na vso dvanajsterico košarkarjev. Težave z mišico je namreč odpravil Klemen Prepelič, tudi Gregor Hrovat pa je po slabšem počutju zadnje dni normalno treniral. Četrti nastop na svetovnem prvenstvu je Slovenija začela v postavi Aleksej Nikolić, Luka Dončić, Zoran Dragić, Bine Prepelič in Mike Tobey. Slednji je dosegel tudi prvi slovenski koš na prvenstvu za vodstvo 2:0.


PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

#mojtim je vodil večji del uvodne četrtine, največ za sedem točk. Razigrana sta bila Luka Dončić, ki je v prvih desetih minutah dosegel 14 točk in Mike Tobey, ki jih je s stoodstotnim metom dodal 9. A Venezuelci se pričakovano niso predajali. Korak s Slovenci so držali z zadetimi meti za tri točke, saj so jih iz trinajstih poskusov dali kar devet, kar je rekord svetovnih prvenstev v eni četrtini. Po začetnem vodstvu so znova povedli minuto pred koncem in na prvi odmor odšli s prednostjo 33:31.

Drogo četrtino je s trojko začel Čebašek, nadaljevala sta Blažič ter Prepelič in z delnim izidom 12:0 je #mojtim vodil 43:33. Venezuela je prvi koš dosegla sredi četrte minute, nato pa znova postajala vse nevarnejša. Ko je že kazalo, da bo ob polčasu zaostaja za osem točk, je Jhornan Zamora s trojko ob sireni prek celega igrišča poskrbel za izid 56:51 po uvodnih dvajsetih minutah igre.

Po prihodu iz slačilnic je slovenska zasedba bolj strnila igro v obrambi in Venezuelci so vse težje prihajali do odprtih metov. Na drugi strani igrišča sta še naprej blestela Dončić in Tobey, ki so jima odlično sledili tudi ostali košarkarji na čelu s Klemnom Prepeličem. Prednost #mojtim je počasi rasla, po tridesetih minutah igre pa je semafor kazal izid 78:63. Zadnjih deset minut so Slovenci z rutinirano igro pripeljali do prepričljive uvodne zmage 100:85.

Luka Dončić je znova poskrbel za zgodovinski dosežek. Že v prvem polčasu je s 24 doseženimi točkami izenačil slovenski rekord na tekmi svetovnega prvenstva, do konca pa je v dobrih 30 minutah na parketu zbral 37 točk, 7 skokov in 6 podaj. Pred njim je rekord držal Jaka Lakovič s 24 točkami na SP 2006 v Saporu proti Portoriku, na drugem mestu pa sta bila brata Dragić z 22 točkami na SP 2010.

IZIDI IN LESTVICE SVETOVNEGA PRVENSTVA 2023

Druga tekma uvodnega dne v skupini F je pripadla Gruziji, ki je s 85:60 ugnala Zelenortske otoke. Prav Gruzija bo po dnevu premora, v nedeljo sta na Japonskem na sporedu tekmi drugega kola v skupini E, naslednji slovenski tekmec. Reprezentanci bosta na parket Okinave Arena stopili v ponedeljek ob 13.30 uri po slovenskem času, neposredni prenos tekme pa boste lahko spremljali na Šport TV. Še pred tem se bosta pomerila Venezuela in Zelenortski otoki.