Po porazu proti Grčiji sta svoje povedala selektor Sekulič in Luka Dončić

Rubrika: Reprezentanca
Slovenska košarkarska reprezentanca se je po porazu proti Grčiji poslovila od sanj o drugem zaporednem nastopu na olimpijskih igrah. V polfinalu kvalifikacijskega turnirja v Pireju je morala priznati premoč gostiteljem, ki so slavili s 96:68

OLIMPIJSKI KVALIFIKACIJSKI TURNIR

Sobota, 6. julij 2024

Pirej – Dvorana Miru in prijateljstva

GRČIJA : SLOVENIJA 96: 68 (66:50, 47:33, 32:14)

Strelci za Slovenijo: Nikolić, Prepelič 6, Murić 2, Nebo 17 (7 skokov), Hrovat 9, Cerkvenik, Ščuka 4, Dimec 1, Dragić 3, Čančar 2, Stergar 3, Dončić 21 (6 skokov).

STATISTIKA TEKME

Selektor Aleksander Sekulić je imel v kadru za tekmo vseh dvanajst košarkarjev. Tudi Alekseja Nikolića, ki je zaradi težav s stegensko mišico izpustil zadnjo tekmo proti Novi Zelandiji. V kultni dvorani Miru in prijateljstva je vladalo odlično vzdušje, prvič na tekmi Slovenije pa so bile tribune polne. Med množico domačih pristašev je bilo tudi lepo število slovenskih navijačev.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Tekmo v izjemnem košarkarskem ozračju je  #mojtim začel s peterko Luka Dončić, Leon Stergar, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Josh Nebo. Uvodne minute pa se niso izšle po njihovih željah. V prvih štirih napadih namreč niso našli poti skozi grški obroč. Na drugi strani je bil pod košem nezaustavljiv Giannis Antetokounmpo in, ko se mu je pridružil še Nick Calathes, je favorizirana Grčija hitro povedla.

Slovenci so na prvi koš čakali dobre tri minute, ko je pri zaostanku 0:13 polaganje zadel Luka Dončić. Po izjemnem uvodnem grškem naletu ja bilo nadaljevanje četrtine bolj izenačeno. Gregor Hrovat in Josh Nebo sta po Dončićevih podajah v napadu držala ravnotežje, precej težav pa so slovenski košarkarji z visokimi tekmeci imeli pod lastnim obročem. Tako so Grki držali prednost okoli desetih točk in jo v zadnji minuti četrtine povišali na visokih 18 točk (32:14).

Druga četrtina ni prinesla preobrata. Grki so iz minute v minuto dokazovali zakaj veljajo za glavnega favorita turnirja v Pireju. Slovencev namreč niso spustili blizu. Priložnost za igro v slovenskem dresu je prvič na uradni tekmi dobil tudi Luka Ščuka in tako v tem delu igre na parket ni stopil le Žiga Dimec. Dončić in Nebo sta z nekaj uspešnimi akcijami vendarle poskrbela za znižanje zaostanka.  Ob odhodu na glavni odmor so gostitelji vodili s 47:33 in varovance selektorja Aleksandra Sekulića je v nadaljevanju čakala izjemno zahtevna naloga.

A tudi po prihodu iz slačilnic se slika na parketu ni spremenila. Grki so s serijo 9:0 znova pobegnili. Če je na začetku njihova igra slonela bolj pod obroč, so se izkazali tudi kot zelo natančni strelci z razdalje. Na slovenski strani sta bila Dončić in Nebo za morebitni preobrat preveč osamljena. Pred zadnjo četrtino so bili tako gostitelji z eno nogo že v finalu, saj so vodili s 66:50.

Slovenija vseeno ni obupala. Selektor Aleksander Sekulić je poizkusil z vsemi dvanajstimi igralci, vendar zgolj dva razpoložena košarkarja v napadu, ob Dončiću je dobro partijo prikazal še novi naturalizirani Američan Josh Nebo (17 točk, 7 skokov), nista bila niti približno dovolj, da bi zaostanek zmanjšala na dosegljivo razliko.

Dončić je zbral 21 točk (met 7:14, trojke 5:9), sedem skokov in pet podaj. Za Grčijo sta največ točk dosegla Thomas Walkup (19) in Vasileos Tolipulos (17), prvi zvezdnik Giannis Antetokounmpo pa je igral le dvajset minut in zbral 13 točk.

Slovenskim košarkarjem se tako ni uspelo drugič zapored uvrstiti na olimpijske igre. V kvalifikacijah so sicer nastopili četrtič. Zgodovino so spisali pred tremi leti v Litvi, pred vrati olimpijade pa so ostali leta 1992 in 2008.

SPLETNA STRAN OLIMPIJSKEGA KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V GRČIJI

Olimpijske igre v Parizu se bodo odvile med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Na igre so že uvrščene Francija, Nemčija, Srbija, Kanada, Združene države Amerike, Japonska, Avstralija in Južni Sudan. Preostale štiri reprezentance bodo prišle s kvalifikacijskih turnirjev, ki se te dni poleg Pireja igrajo še v španski Valenciji, latvijski Rigi in portoriškem San Juanu.

Aleksander Sekulić, selektor moške članske reprezentance:
”Grčija je odlična ekipa, ki si je zaslužila zmago. Poleg velikega zvezdnika ima še cel kup odličnih, evroligaških igralcev in to je danes dokazala. Naš slab začetek ji je dal še dodatnega zagona, tako da je razlika hitro narasla. Na trenutke smo sicer imeli ravnotežje, vendar pred tako publiko in tako ekipo zaostanka ni bilo mogoče zmanjšati. Čeprav nismo izpolnili cilja, je bil turnir dobra šola za nekaj mladih igralcev, ki bodo v prihodnosti okostje te reprezentance.”

Luka Dončić, kapetan moške članske reprezentance:
”Čestitke Grčiji. Bila je boljša, bolj spočita, bolj agresivna, predvsem pa ima odlično ekipo z Giannisom in številnimi drugimi zvezdniki ter izjemnim trenerjem. Poraz je neuspeh, saj smo sem prišli po olimpijske igre. Žal smo naleteli na boljšega nasprotnika. Za mano je dolga in naporna sezone, priznam, da sem zelo utrujen in se hkrati zavedam, da bi lahko v drugačnem stanju dal več od sebe. Zdaj me čaka zaslužen počitek, naslednje leto pa nova reprezentančna akcija na evropskem prvenstvu.”