Po porazu in izpadu Slovenije se je oglasil selektor: “Slovenska ženska košarka ima svetlo prihodnost!”

Rubrika: Ženska košarka

Košarkarice Slovenije so v drugem nastopu na evropskem prvenstvu v Ljubljani doživele drugi poraz in ostale brez možnosti za uvrstitev v nadaljnje tekmovanje. Pred 1500 gledalci v Stožicah je bila Nemčija boljša s 66:62. #rakete se bodo za konec EuroBasketa v nedeljo ob 18. uri pomerile s Francijo. Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih Eventima in Petrola, neposredni prenos na Šport TV.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ŽENSKE
SKUPINA C, 2. KOLO

Petek, 16. junij 2023
Ljubljana – Dvorana Stožice
SLOVENIJA : NEMČIJA 62:66 (45:42, 30:32, 17:14)
Strelke za Slovenijo: Lisec 12, Oblak 13 (5 skokov in 6 podaj), Cvijanovič, Ivanuša, Jakovina 8, Friškovec 20, Sivka 9, Debeljak, Čeh.

V tekmo za biti ali ne biti so se Slovenke podale z eno spremembo v začetni postavi. Poleg Teje Oblak, Zale Friškovec, Ajše Sivka in Eve Lisec je na parket pritekla Tina Jakovina.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Reprezentanci Slovenije in Nemčije do tokratnega obračuna sploh še nista odigrali medsebojnega dvoboja. Kljub temu skrivnosti v pripravi ni bilo. Če sta v četrtek pesti za Slovenke stiskala brata Goran in Zoran Dragić, pa je bil tokrat glasen navijač kapetan nogometne reprezentance in ambasador prvenstva Jan Oblak.

Že začetek dvoboja je potrdil napovedi pred tekmo. Na obeh straneh je bila igra zelo trda in ekipi sta se izmenjavali v vodstvu. S 4:0 so povedle Slovenke, nato so s štiri točkami vodile Nemke, zaključek prvih desetih minut pa je znova pripadel slovenskim košarkaricam, ki so ta del igre dobile s 17:14.

Druga četrtina ni bila nič drugačna. V obe ekipi se je prikradla še določena mera nervoze, tako da je bilo prisotnih kar nekaj napak. #rakete so se pod obročem odlično kosale z visokimi Nemkami, a so slednje začele zadevati z razdalje. Z nekaj zaporednimi trojkami so prišle do vodstva, ki so ga zadržale do odhoda na odmor (30:32). Pred nadaljevanjem pa so dodatno težavo za slovenske košarkarice predstavljale tudi tri osebne napake Eve Lisec.

Po prihodu iz slačilnic so oboje krenile še bolj odločno, saj so se zavedale pomembnosti dvoboja. Prednost Nemk se je vse do 28. minute gibala tja do petih točk, s trojko Tine Jakovine pa so #rakete izid poravnale na 40. Po uspešnem protinapadu Zale Friškovec so povedle 42:40 in pred zadnjim, odločilnim delom igre vodile 45:42.

Žal pa v tem slogu niso nadaljevale do konca tekme. Nemčija je v 37. minuti znova prešla v vodstvo (55:54), si dobro minuto pred koncem priigrala prednost 62:57 in kljub možnostim Slovenije v končnici, da bi prišla do izenačenja ali celo vodstva s trojko, zabeležila dragoceno zmago.

Georgios Dikaioulakos, selektor ženske članske reprezentance:
“Ponosen sem na igralke. Imajo pravi karakter, ki so ga tudi danes pokazale, vendar smo že drugič ostali praznih rok. Tako kot proti Veliki Britaniji smo imeli svoje priložnosti, ki pa jih nismo znali izkoristiti. Zmagovalca so odločile malenkosti. Nemčija je v končnici zadela trikrat zapored, mi pa smo zaradi vložene energije v obrambi izgubili zbranost v napadu. Kljub razočaranju sem prepričan, da ima slovenska ženska košarka svetlo prihodnost.”

Zala Friškovec, slovenska reprezentantka:
“Ponosna sem na to ekipo. Dale smo vse od sebe, vložile ogromno energije v to tekmo, vendar se nam žal ni izšlo. Težko je bilo v zaključku tekme igrati brez Eve Lisec, ki je obsedela na klopi s petimi osebnimi napakami.”

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023

Slovenija bo domače evropsko prvenstvo končala v nedeljo ob 18. uri proti Franciji, ki ima v skupini C dve zmagi. Po eno imata Nemčija in Velika Britanija, #rakete so zabeležile dva poraza. Vstopnice za tekmo so na voljo na prodajnih mestih Eventima in Petrola, neposredni prenos boste lahko spremljali na Šport TV. Z eno vstopnico si navijači lahko ogledajo dve tekmi, bodisi popoldanski ali večerni. Poleg tekem v skupini C, se bodo v skupini D ob 15. uri pomerile Madžarke in Srbkinje ter ob 20.45 še Turkinje in Slovakinje.