Po Poljski so na sporedu Finci

Rubrika: Eurobasket

Varovanci Igorja Kokoškova, ki so Eurobasket odprli z zmago proti Poljski, se bodo v soboto ob 19. uri srečali z domačo reprezentanco Finske, ki je v prvem kolu presenetila Francijo. Srečanje si bo moč ogledati na Kanalu A.

EuroBasket 2017, 2. krog, 2.9.
Finska – Slovenija (19.00)

Slovenska moška članska reprezentanca je z odliko odprla evropsko prvenstvo. Na otvoritveni tekmi so z rezultatom 90:81 odpravili Poljake in prišli do prvih dveh točk. Poleg naše izbrane vrste sta v prvem kolu do zmage prišli reprezentanci Grčije, ki je zanesljivo odpravila Islandijo (90:61) in Finska, ki je po podaljšku pred polno helsinško areno presenetila Francijo.

Na uvodni tekmi je tretjino slovenskih točk dosegel kapetan Goran Dragić, ki je postavil osebni rekord v reprezentančnem dresu. Mejo desetih točk sta presegla tudi Luka Dončić in Gašper Vidmar.

Finci so na evropsko prvenstvo prišli s popotnico zgolj ene zmage in sedmih porazov. Premagali so Turke, dvakrat so bili neuspešni proti Italiji in Rusiji, porazili pa so jih tudi Čehi, Izraelci in Latvijci. Kljub temu pa so Finci domače evropsko prvenstvo začeli v veličastno zmago proti Franciji. Ključno vlogo je odigral Lauri Markkanen, ki je dosegel 22 točk in ujel sedem odbitih žog. Po 14 sta jih dosegla Salin in Kotti, pri dvanajstih je tekmo zaključil Jamar Wilson, ki je s košem nekaj sekund do konca postavil končni rezultat.

Slovenska in finska izbrana vrsta ste se doslej srečali osemkrat, sedem tekem so dobili Slovenci, zgolj eno pa Finci. Zadnji medsebojni dvoboj sega v leto 2015, ko so naši reprezentanti zmagali na pripravljalni tekmi v Kopru.

Srečanje, ki se bo začelo ob 19. uri si lahko v neposrednem prenosu ogledate na Kanalu A.

Izjavi pred drugo tekmo Slovenije na EuroBasketu 2017:

Rado Trifunović, pomočnik selektorja slovenske moške članske reprezentance:
Jutri nas čaka tekma proti neugodni domači reprezentanci Finske. Že na včerjšni tekmi proti Franciji so pokazali, da gre za spoštovanja vredno ekipo. Nevarni so predvsem na “odprtem terenu” kjer igrajo poletno sproščeno igro z veliko meti za tri točke v katerih prednjači nam poznani Salin. Poleg Salina so na branilski liniji še izkušeni Koponen, Huff, Wilson in Kovistvo. Tudi njihovi visoki igralci znajo biti nevarni za 3 točke. So zelo mobilni igralci, ki tečejo v protinapad in dobro skačejo. Tukaj je potrebno izpostaviti komaj 20-letnega visokega igralca Markkanena. Gre za zelo kompletnega igralca. Proti Finski moramo igrati kontrolirano na obeh frontah. Moramo se zelo hitro vračati v obrambo in takoj pridobiti pod kontrolo njihove nevarne igralce za 3 točke. Po odigrani obrambi bomo morali tudi dobro zapirati in dobiti skok.

Gašper Vidmar, slovenski reprezentant:
“V soboto nas čaka nova težka preizkušnja. Pred nabito polno dvorano se bomo pomerili z domačo reprezentanco. Na tekmi med Finsko in Francijo smo videli, da igra domača reprezentanca izjemno agresivno obrambo. Večina finskih igralcev je lahko zelo nevarna pri metu za tri točke. Poleg izkušenj pa imajo Finci v svojih vrstah še izvrstnega mladega košarkarja Markkanena. Naredili bomo vse, da pridemo do drugega para točk.”