Petrov po porazu opozoril na sodniški kriterij, Primorci veseli zmage

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Z obračunom med Sixt Primorsko in Krko se je danes začel odločilni del končnice državnega prvenstva. Na prvi tekmi polfinalne serije so Koprčani izkoristili prednost domačega igrišča in v zmagah povedli z 1:0. Druga tekma bo v ponedeljek, 13. maja, v Novem mestu. V soboto, 11. maja, bosta s polfinalno serijo začela še Petrol Olimpija in Helios Suns, obračun bo moč spremljati v neposrednem prenosu na Šport TV.


LIGA NOVA KBM
POLFINALE

Petek, 10. maj
SIXT PRIMORSKA : KRKA 85:74 
(17:17, 28:14, 31:20, 9:23) *[1:0]
Ferme in Marinković, Jagodić Kurida 14 (8 skokov); Mavra 18 (6 skokov), Škedelj 14 (5 skokov)
STATISTIKA
Z obračunom med Sixt Primorsko in Krko se je danes začel odločilni del končnice državnega prvenstva. Takšen polfinalni par je bil že v lanski sezoni, takrat so po tretji tekmi do zmage prišli krkaši. A razmerja moči so zdaj povsem drugačna, Sixt Primorska je v letošnji sezoni najboljše moštvo v ligi, skupno je v sezoni dosegla že 55 zmag na 62 tekmah. Danes so še 63., za katero je bila kljub slabši končnici dovolj odlično odigrana srednja polovica.

Koprski košarkarji so se v polfinale uvrstili po dveh prepričljivih zmagah nad Zlatorogom, Krka pa po dveh zmagah proti Rogaški. A Novomeščani so ostali brez svojega prvega organizatorja igre Domna Bratoža, Marko Jošilo, ki je bil tudi vprašljiv za dvoboj, pa je nastopil.

V prvem polčasu in še v dobršnem delu drugega sta bili ekipi enakovredni. Izid je bil izenačen, vsaka od ekip pa je prišla le do nekaj točk naskoka. Po 17:17 v prvi četrtini in znižanju Krke na 26:27 pa je sledilo koprskih pet minut. Gostje so povsem zastali, Koprčani pa so zadeli vse: v le nekaj minutah se je razlika povišala na + 14 (45:31) in Sixt primorska je po polovici tekme postavila odlične temelje za prvo polfinalno zmago.

Ko so prednost višali vso tretjo četrtino in je bilo ob zadnjem odmoru na semaforju 76:51, je le malokdo še verjel v preobrat. Predali pa se niso gostje, ki so izkoristili tudi zgodnji počitek nekaterih domačih nosilcev igre. V zadnjem delu so stopili na plin in prednost pridno topili. Pri izidu 80:72 tri minute pred koncem (do takrat so krkaši naredili delni izid 23:4) so se domači le zbrali in preprečili popoln preobrat; čeprav zadnjih minut niso odigrali vrhunsko, so znali zadržati slabo polovico najvišje premosti na tekmi, ki je znašala že 27 točk.

Pri Koprčanih sta bila s po 15 točkami najbolj razpoložena Tadej Ferme in Ivan Marinković, Pri Krki se je izkazal Dominik Mavra z 18 točkami, štiri manj je dosegel Miha Škedelj.

Izjavi trenerjev po tekmi
Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Uvodnih 30 minut smo igrali dobro in mislili, da smo s tem končali tekmo. Krka je dala vse od sebe in se približala na majhen zaostanek. V igro smo nato vrnili nosilce igre in obračun zaključili tako, kot je potrebno. Hvala navijačem, ki so nas glasno vzpodbujali skozi celoten obračun.”

Simon Petrov, trener Krke:
“Pohvaliti moram naše fante za borbeno igro povsem do konca. Zahvalil bi se tudi navijačem, ki so nas prišli vzpodbujati v Koper. Ravnodušne jih ne bomo pustili niti v Novem mestu. Prvo tekmo je odločil nerazumen kriterij v korist Sixt Primorske. Če pogledaš število prostih metov in osebnih napak je vse jasno. Potrudili se bomo biti še boljši, da bomo na naslednji tekmi kos tudi temu.”

2. tekma, ponedeljek, 13. maj, 18:45
KRKA : SIXT PRIMORSKA

Morebitna 3. tekma, sreda, 15. maj, 18:45
SIXT PRIMORSKA : KRKA

Sobota, 11. maj, ob 17:00
PETROL OLIMPIJA : HELIOS SUNS – prenos na Šport TV

2. tekma, ponedeljek, 13. maj, 19:00
HELIOS SUNS : PETROL OLIMPIJA

Morebitna 3. tekma, sreda, 15. maj, 18:45
PETROL OLIMPIJA : HELIOS SUNS