Peter Vilfan bi dal Niko Barič, KZS in selektorja Dikaioulakosa za isto mizo!

Rubrika: Ženska košarka

Minuli teden smo poročali, kako je Nika Barič iz medijev izvedela, da ni več del reprezentance. Na vse skupaj pa se je v zapisu danes odzval Peter Vilfan, njegov zapis objavljamo v celoti.

“Nesporazum”

“Žensko košarko spremljam že več kot 30 let. Začelo se je z igranjem hčerke Anje, ki pa je kariero zaključila dokaj hitro, že pri rosnih dvajsetih letih! No pozneje je še nekaj malega igrala in bila še vedno med boljšimi v slovenski ligi. Z Anjo sva ena redkih (če ne edina) očetov in hčera, ki sta oba igrala za slovensko reprezentanco. Ampak to ni razlog za to objavo! Razlog je “nesporazum”, o katerem zdaj že lep čas ne pojenja razprava tako v košarkarskih krogih, kot tudi v javnosti in medijih! Govorim seveda o Niki Barič, zdajšnjemu selektorju ženske košarkarske reprezentance Slovenije in Košarkarski zvezi Slovenije! Že dolgo kakšna zadeva povezana s športom ni tako zainteresirala, zaintrigirala in razburila slovenske (ne samo košarkarske) javnosti!” je začel Vilfan in potem nadaljuje:

Na nobeno stran

“Sam se tokrat namenoma ne bom postavil na nobeno stran predvsem zato, ker menim in verjamem, da je vse skupaj še vedno obvladljivo in rešljivo! Vedno sem in bom zagovarjal pravico vsakega igralca ali igralke da odkrito, glasno in jasno pove svoje mnenje oz. stališče! O vsem! Na tak ali drugačen način, predvsem pa na podlagi argumentov! Prav tako ne jemljem pravice KZS, da na podlagi svoje ocene in kompetenc sprejme take ali drugačne odločitve. Četudi se z njimi kdaj ne strinjam(o)! Enako seveda velja tudi za selektorja ženske košarkarske reprezentance Slovenije! Kateregakoli! Ampak! Če pogledamo obe objavi (izjavi) opazimo bistveno razliko! Nikina je bila ostra, direktna, morda za koga na robu žaljivega! Selektorjeva na drugi strani pa predvsem izraz užaljenosti in hkrati izrazito žaljiva! Govoriti o nekakšnem vračanju v zgodovino in neke bivše temačne čase je popolnoma nesprejemljivo! Še bolj nesprejemljivo in neprimerno je nekoga kot je Nika Barič, okarakterizirati oz. ožigosati kot nestrpno in celo ksenofobno osebo! Igralko, ki je ob trenerju Grgiču najzaslužnejša za popoln preporod slovenske ženske košarke! Igralko, ki je od dvanajstega leta naprej igrala za vse selekcije od najmlajših do članske! In ki ji je bilo igranje za Slovenijo vedno prioriteta! Včasih tudi v svojo škodo! Ki je s svojim odhodom in igrami v tujih vrhunskih klubih odpirala vrata tako bivšim kot sedanjim soigralkam!” poudari Peter Vilfan, ki ponudi rešitev!

Rešitev

“Kje je torej rešitev tega “nesporazuma”? Vsem trem vpletenim stranem priporočam, da naredijo korak nazaj, sedejo za isto mizo in dosežejo dogovor, ki bo dober za vse! Brez zmagovalcev in poražencev! Pardon! Zmagovalci bodo vsaj trije: slovenska ženska košarka, državna reprezentanca in prihajajoče evropsko prvenstvo junija v Stožicah. V primeru, da vpleteni potrebujejo mediatorja sem jim seveda na voljo! V svoji več kot dvajsetletni karieri sem imel kar nekaj podobnih “nesporazumov”! Ker pač nisem hotel, znal ali zmogel biti tiho! Za konec še malo ironije! V primeru pozitivnega dogovora med vsemi vpletenimi bi to bila verjetno najboljša reklama za EP! Boljše še kak vrhunski marketinški “guru” ne bi spisal!”