Ostrostrelec Kyle Korver ustanavlja svoj klub 50-50-90

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna, Novice
.

unnamedDamir Rađenović je rojen 1976. leta v Postojni. Prve košarkarske korake je naredil v KK Ilirija, nato pa je 6 let igral za vse mlade selekcije Union (takrat Smelt) Olimpije. Košarko je več let igral tudi na univerzi v ZDA, zdaj pa je strokovni komentator NBA tekem na Sportklubu. Kljub zrelim letom je še vedno aktiven igralec.


 

Ostrostrelec Kyle Korver ustanavlja svoj klub 50-50-90

Najboljši  strelec z razdalje Atlante Kyle Korver je na dobri poti, da se vpiše v zgodovino. Za nekatere ljubitelje košarke je to skoraj šokantno, glede na to, da ni ravno t.i. “franchise player” in da po 12 sezonah v NBA igralci počasi padajo v produkciji. Vendar Korver je pri 33ih letih eden ključnih mož v sanjski sezoni Hawksov, ki meljejo vse pred seboj – na zadnjih 28ih tekmah so zmagali 26-krat.

Ne samo, da Korver igra najboljšo košarko svojega življenja, je na poti, da sezono zaključi s 50-odstotnim metom iz igre, 50-odstotno uspešnostjo metov trojk in 90-odstotnim izvajanjem prostih metov. Če bi mu to uspelo, bi bil prvi v zgodovini lige NBA s tako statistiko. Na polovici sezone njegovi izkoristki znašajo 52% za 2, 54 % za 3 točke in 92% z linije prostih metov.

Da bi razumeli, kako natančen je pri metu za 3 točke, nam pove podatek, da le pet NBA igralcev v tej sezoni meče več kot 53,6% za 2 točki. Druga perspektiva, ki odkriva neverjetno statistiko je dejstvo, da je vodilni v NBA po številu zadetih trojk (125), medtem ko je šele enajsti po številu poizkusov.

foto: Scott Cunningham/NBAE/Getty Images
foto: Scott Cunningham/NBAE/Getty Images

Ko igralec meče iz igre preko 50%, preko 40% za 3 točke in zadane preko 90% prostih metov, se to šteje za neverjeten dosežek, ki so ga v ZDA poimenovali “Klub 50-40-90”. V zgodovini je vanj uspelo vstopiti le šestim legendarnim igralcem – Stevu Nashu, Larryju Birdu, Marku Priceu, Reggieju Millerju, Dirku Nowitzkemu in Kevinu Durantu. Kyle Korver se torej pripravlja, da ustanovi svoj lasten klub!

Glede na to, da bi bil dosežek Korverja res neverjeten, pa ostaja trdno na tleh in se s tem potencialnim rekordom ne obremenjuje: “Šele na polovici sezone rednega dela smo, zato se s temi podatki ne ukvarjam. Zdi se mi, da sem dokaj konstanten pri metu in poizkušam zmanjšati število slabih tekem. Rekordi so super in želiš biti del tega, a to ne sme vplivati na tvojo igro.” Čeprav je trenutna forma res neverjetna, pa je bil vselej ostrostrelec. To dokazuje tudi NBA rekord, kjer je na 127 zaporednih tekmah dosegel vsaj eno trojko. Njegov met z razdalje je eden glavnih razlogov, da je v ligi NBA prisoten že ducat let, čeprav je bil na slavnem naboru leta 2003, ko so bile glavne zvezde LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Bosh in Dwyane Wade, izbran šele kot 51.

Zakaj je Korver tako uspešen šele pri svojih 33 letih? Njegova statistika se izboljšuje že zadnje tri sezone in del razloga je, da zdaj začenja v prvi peterki, medtem ko je v Chicagu in Utahu v igro vstopal s klopi. Prav tako je idealen igralec v sistemu trenerja Atlante Mikea Budenholzerja, ki prakticira množične prodore pod obroč in nato podaje navzven.

foto: sportsworldreport.com
foto: sportsworldreport.com

Vendar Korver verjame, da je glavni razlog njegovega napredka pri teh letih dejstvo, da je zadnjih nekaj let pred sezono treniral v dvorani športnega podjetja P3 v Santa Barbari, California. To podjetje uporablja znanstvene tehnologije v športu, ki izboljšajo učinek košarkarjev na terenu. Podjetje P3 vodi zdravnik Dr. Marcus Elliott, diplomant slovitega Harvarda in pri svojem delu s športniki uporablja metode iz biomehanike, psihologije vadbe, fizioterapije in pridobivanja moči.

Korver je s P3 začel sodelovati leta 2008, ko je imel težave z levim kolenom. Ugotovili, da nevšečnosti izvira iz njegovega meta, pri katerem levo koleno preveč upogne in slednje nato skoraj trči ob desno. Poleg tega so pri metu kolena preveč trpela namesto zadnjične mišice. Zato je dejansko “reprogramiral” svoje telo skozi serijo vaj in krepitev ter tako spremenil način, kako je skakal pri skok metu. To pa je, poleg izginule bolečine v levem kolenu, prineslo tudi izboljšave pri natančnosti meta.

Tudi nekateri drugi NBA igralci vadijo pri podjetju P3 – Dwight Howard, Al Jefferson, Derrick Favors in novinec Andrew Wiggins -, a redki tako zelo prisegajo na P3 kot Korver. Zato je tudi v Santa Barbari kupil hišo in ima njihovo dvorano vselej na kratkoročnem dosegu. Verjame, da bodo izboljšave pri hitrosti in ustvarjanju prostora za met (vaje pri P3) podaljšale njegovo kariero.

foto: nba.com
foto: nba.com

Način, na katerega prihaja do neverjetnih statističnih podatkov, kaže tudi na zrelost, kar Kyle potrjuje tudi s sledečo izjavo: “Velik del mojega meta je razumevanje. Sem včeraj vrgel dovolj metov na treningu in poiskal svoj ritem? Ali razumem, kje so moje točke na igrišču in kdaj je pravi čas za met? Ali sem opravil taktično pripravo na tekmo in nasprotnika? Razumem, kako priti do meta z enim ali nobenim vodenjem? Kako pazim na svoje telo? To so prava vprašanja za konstantno izboljšanje meta.”

Korver je ekipno še bolj koristen, ker svoji ekipi pomaga prav s tem, da je nevaren z metom od zunaj, saj odpira veliko prostora za soigralce, ki igrajo pod košem ali pa imajo radi prodore.

Sezona je zanj že zdaj res posebna, ne glede na to, ali mu bo uspelo ustanoviti svoj klub 50-50-90. Že dolgo let je eden najbolj podcenjenih NBA igralcev, dokaz za to je NBA draft 2003 in kar nekaj menjav klubov v NBA (Philadelphia, Utah, Chicago, Atlanta), čeprav je eden najboljših ostrostrelcev lige.

Če do konca sezone zadrži trenutne statistične podatke, bo šel med nesmrtne kot igralec z najboljšo “šutersko” sezono v zgodovini lige NBA. In mi mu to privoščimo!