Olimpiji naslov, Krki pohvale in simpatije

Rubrika: Liga Nova KBM

V Ljubljani sta najboljši slovenski moštvi odigrali še tretjo tekmo finala Lige Nova KBM. Tudi v tretje je bila boljša ekipa Cedevite Olimpije in s tem osvojila svoj 18. naslov državnega prvaka.

LIGA NOVA KBM, finale, 3. tekma, 30.5.
CEDEVITA OLIMPIJA (1) : KRKA (2) 80:68 (24:22, 19:14, 18:21, 19:11)  3:0 v zmagah
Cedevita Olimpija: Perry 18, Hopkins 13, Murić 5, Blažič 20, Brown 4, Hodžić 4, Jones 4, Dimec 6, Rupnik 6.
Krka: Stipčević 12, Vrabac 5, Barič 7, Kosi 10, Škedelj 9, Lapornik 10, Rebec 6, Vučetić 5, Milovanović 4.

Košarkarji Cedevite Olimpije so osemnajstič postali državni prvaki. V finalu lige Nova KBM so bili s 3:0 v zmagah boljši od Krke. Danes so v Stožicah zmagali z 80:68. Za Ljubljančane je to prvi naslov po sezoni 2017/18, šele tretji od 2009, hkrati pa druga lovorika v sezoni po zmagi v Superpokalu septembra lani. To je enajsti finale, ki se je končal z rezultatom 3:0, in tretji med Ljubljančani in Novomeščani. Deset od teh finalov je po najhitrejši poti dobila Olimpija, le 2019 je to uspelo tudi Kopru Primorski ravno proti ljubljanski zasedbi. Krka je četrtič izgubila v finalu in ostaja pri sedmih naslovih. Zadnjega je osvojila 2013/14. Vseeno so lahko v Novem mestu zadovoljni s sezono, saj so prejšnji teden osvojili pokal Spar.
Ljubljančani so zasluženo prišli do naslova. Uvodno tekmo finala so dobili s kar 52 točkami razlike, v Novem mestu so slavili 75:64, tudi danes pa so suvereno prišli do zmage. Cedevita Olimpija je vodila večji del tekme, vprašanje zmagovalca pa je dokončno rešila v zadnji četrtini. Prvi poskus v tretjem delu, ko so z delnim izidom 13:4 prišli do prednosti 59:46, so gostje izničili, drugega sredi zadnjega dela pa niso več uspeli. Ljubljančani so z 12:2 prišli na 73:61 in tekmo mirno pripeljali do konca. Kapetan Jaka Blažič je bil z 20 točkami prvi strelec tekme (20 točk, 6 skokov, 4 podaje), dve manj je dosegel Kendrick Perry (trojke 3:5), ki je bil proglašen za najkoristnejšega igralca finala, 13 pa jih je zbral Mikael Hopkins (5 skokov). Pri gostih je največ točk dosegel Rok Stipčević (12 točk, 6 skokov).

Izjave po tekmi:

Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija:
”Čestitke fantom! Vedeli smo, da danes ne bo lahka tekma, saj Krka ni imela česa izgubiti. Gostje so igrali zelo sproščeno, mi pa smo bili v krču, a sem zelo ponosen na fante, kako so na koncu odreagirali in da so zdržali do konca in izvlekli zasluženo zmago ter s tem naslov državnih prvakov. Neverjetne napake in neverjetne neumnosti si tako izkušena ekipa ne sme dovoliti. Nismo uspeli tekmo uspešno pripeljati h koncu. Na koncu čestitam Krki, bili so zelo dobri celotno tekmo.”

Jaka Blažič, kapetan KK Cedevita Olimpija:
»Vesel sem te zmage na koncu sezone in naslova državnega prvaka. To je neke vrsta poplačila za naš trud, ki smo ga vložili skozi celotno sezono. Naredili smo korak naprej in pokazali zdrav karakter, saj smo se vedno borili do konca. Krko pa zelo spoštujemo.«

Dalibor Damjanović, trener KK Krka:
”Sezona je bila turbulentna, še posebej zadnja dva meseca, kar se tiče igralcev, trenerjev in vseh v klubu. Mi smo dali vse od sebe, porabili smo zadnje atome moči v vseh tekmovanjih. Lahko smo ponosni na ta rezultat in želim si, da se moji igralci vseeno poveselijo. Čutim veliko bolečino, da na zadnji tekmi, zaradi izključitve na drugi tekmi finala, fantom nisem mogel pomagati, naši ostali trenerji so dobro vodili današnjo tekmo, a je bila Cedevita Olimpija na koncu pač boljša.«

Luka Lapornik, kapetan KK Krka:
”Čestitke mojim fantom, ki so dali vse od sebe, čestitke pa tudi Cedeviti Olimpiji na zasluženem naslovu državnih prvakov. Ko potegnemo črto, smo zadovoljni s sezono.”