“Olimpija z jasno idejo, Krka s pravo energijo!”

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Za nami je uvod v sezono, klubi pa že pogledujejo v prihodnje dni, ko se začneta državno prvenstvo in Liga ABA. O razmerah v Sloveniji smo se pogovarjali z Radetom Mijanovičem, ki je v štiriletnem ciklusu bil tudi selektor mladinske in mlade reprezentance U20. Danes pozorno spremlja domačo sceno in se izobražuje. Košarka se je vrnila, z njo tudi tekme, prva minuli četrtek, ko je šlo v Kranju za 17. superpokal.

Naslov motiv za naprej

„Na superpokalu smo videli organizirano in uigrano Olimpijo z jasno idejo. Videli smo tudi Krko, ki ima pravo energijo. Ob tem so v Novem mestu zbrali nekaj mladih obetavnih igralcev, ki so sposobni narekovati visok ritem. Vedeti pa je treba, da je Krka nastopila brez treh igralcev prve peterke, kar se jim je zagotovo poznalo,“ navrže Mijanovič, ki pravi, da moramo vedeti, da je šlo po po leta za prvo resno tekmovalno tekmo. „Lepo je začeti sezono z lovoriko, to je dobra motivacija za delo za naprej. A glede na na specifiko sezone, ki nas čaka, pa dejansko ne pomeni veliko.“

In dodaja:
„Skrivalnic med ekipama ni bilo, to je bil vendarle finale. Olimpijina jasna prednost je, ker je precej bolj uigrana. Krka ima povsem prenovljeno ekipo.“ Mijanovič meni, da bo vse razne finala državnega prvenstva med Cedevito Olimpijo in Krko veliko presenečenje. „V pokalu je drugače, tam odloča ena tekma, zato ima pokal Spar prostor za presenečenje, domača liga pač nekoliko manj,“ dodaja.

Sagadinovo delo

V obeh ekipah si prizadevajo za razvoj mladih, Olimpija stavi na dvojec Rok Radović&Dan Duščak.
„Duščak se je že pokazal na pripravljalnih tekmah, imel je svojo vlogo, svoje minute. Pri Radoviću bomo še to videli,“ pravi Mijanovič, ki je v času Zmaga Sagadina deloval v Olimpiji, klub pa je takrat uspešno lovil rezultate in razvijal mlade ter bil konkurenčen v Evropi. „Nerad se vračam v preteklost, a dejstvo je, da je Zmago Sagadin letvico, tako rezultatsko kot organizacijsko, postavil zelo visoko! Celoten strokovni štab je deloval interdisciplinarno, za tisti čas zelo sodobno, usmerjeno. Zgledno smo sodelovali s Fakulteto za šport Ljubljana. Danes ni ravno popularno to omenjati… A vedimo, da so se pri Zmagu Sagadinu kalili ravno kadri kadrirani na FŠ: Tomo Mahorič, Sašo Filipovski, Zoran Martič, nenazadnje tudi jaz. Prednost tega procesa in dela je bila, da smo si nenehno izmenjevali znanje, ideje,“ se Mijanovič ozre na preteklost.

V osredju rezultat

Danes mladim ni lahko, pa tudi z mladimi ne…
„Dejansko današnji in takratni čas povezuje le mladost igralcev, vse ostalo se je bistveno menjajo. Delo z mlajšimi selekcijami se je spremenilo. Predvsem pa se je na relacijo igralec – trener pojavilo veliko vmesnih dejavnikov. Pri mladih danes šteje le in samo avtoriteta znanja, nič več tako kot včasih tudi avtoriteta moči, ki temelji na načelu ubogljivosti. Vedimo pa, da imajo danes trenerji na voljo bistveno manj časa…. V ospredju je rezultat. Včasih je trener v enem klubu delal po pet let, danes so redki, ki ostanejo tri…,“ pravi Mijanovič.

Uspešna zgodba v Šenčurju

Kam gremo, se sprašujemo vsi. Naš sogovornik pravi, da je vse v rokah klubskih managementov, ki ima vedno na voljo dve opciji: ali sestavi ekipo za rezultat in ga takoj lovi ali pa sestavi ekipo, ki jo gradi in postopoma lovi rezultat. Slednjih zgodb je vse manj. „Danes je tako, da tisti, ki vloži sredstva, želi takoj rezultatsko vračilo! Nihče ne da denarja, da bi čakal dve, tri sezone… Trener je primoran tu prilagoditi in v čim krajšem času narediti čim več,“ doda Mijanovič, ki je nazadnje deloval v Šenčurju, ko je sredino, ki se je ognila izpada v 2. Skl pripeljal do finala pokala Spar.

„Želim si, da bi spet delal v sredini, ki bi se borila za nekaj več. Da sem v klubu lahko le in samo trener,“ sklene Mijanovič, ki je v preteklosti izkušnje nabiral tudi na Poljskem in Avstriji.

1998 – 2002 Union Olimpija (kondicijski trener in individualni trening)
2002 – 2003 Anwil, Poljska (pomočnik Andreju Urlepu)
2003 – 2005 Union Olimpija (pomočnik Sašu Filipovskemu)
2005 – 2006 Union Olimpija – Modul group (pomočnik Pinu Grdoviću ter Zmagu Sagadinu in Sašu Filipovskemu)
2006 – 2007 Nova Gorica (trener)
2007 – 2008 Krka (vrnitev Krke v ligo ABA)
2008 – 2009 Helios
2007 – 2011 reprezentanca mlajših kategorij U18 in U20
2012 – 2013 Güssing Knights, Avstrija
2013 – 2016 Fürstenfeld Panthers, Avstrija
2016 – 2017 LTH Castings
2017 – 2018 Šenčur GGD

Foto: KK Šenčur GGD