Olimpijo v Zadru čakata Žorić in Dašić

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Petrol Olimpije bodo novo koledarsko leto začeli z obračunom 14. kola Lige ABA z Zadrom. Ljubljanski Zmaji se bodo z moštvom iz Dalmacije pomerili v petek ob 20.00.

V petek ob 20.00 bo ekipa Petrol Olimpije v Zadru stopila na parket prvič v koledarskem letu 2019 in se udarila z domačim moštvom. Četa Saše Nikitovića bo skušala z zmago nad Dalmatinci pobegniti z dna lestvice Lige ABA in ohraniti upanje na izboljšanje uvrstitve iz minule sezone.

Tudi Lapornik

Moštvo se na Hrvaško odpravlja v polni zasedbi. Po poškodbi kolka se je treningom in ekipi na poti v Dalmacijo pridružil Miha Lapornik, z ekipo pa bo tudi Marko Simonović, saj je pregled pokazal, da udarec v koleno, ki ga je mladi Simonović prejel na nedeljski tekmi s Hopsi, ni bil hujše narave. Bolečine v desnem kolenu sicer mučijo Domna Lorbka, Luka Šamanić pa ima težave s pokostnico, a sta kljub temu oba odpotovala v Zadar. V Ljubljani so ostali Erjon Kastrati, Bojan Radulović, Igor Tratnik in Petar Vujačić.

Petkov obračun bo dvoboj dna lestvice regionalnega tekmovanja. Obe moštvi imata po 13 odigranih kolih izkupiček štirih zmag in devetih porazov. Eno od zmag so košarkarji Petrol Olimpije zabeležili prav na prvem dvoboju sezone z moštvom iz Dalmacije, ko so v Stožicah slavili zmago z 91:81. Najboljši strelec v vrsti Zeleno-belih je bil takrat Lapornik z 19 točkami, na drugi strani pa je Luka Božić dosegel 20 točk.

Prav Božić je v tej sezoni s povprečjem 16,5 točke, 8,5 skokov, 3,6 podaj in 1,5 pridobljene žoge najboljši košarkar Zadra, hkrati pa s statističnim indeksom 26,4 tudi drugi najbolj učinkovit košarkar v celotnem tekmovanju. Pred njim je le Dragan Apić iz FMP-ja, z indeksom 31,2. V dvoboj s Petrol Olimpijo Zadar vstopa okrepljen tudi z nekdanjim košarkarjem ljubljanskega moštva, Luko Žorićem, ki je dalmatinsko ekipo okrepil pred zaključkom koledarskega leta 2018, v zasedbi je tudi Vladimir Dašić; oba, tako Vladimir kot Luka, pa sta v preteklosti nosila dres Olimpije.

1/5

Na zadnjih petih tekmah je Zadar vknjižil le eno zmago. Košarkarji, ki jih vodi Ante Nazor, so ugnali Igokeo (95:80), izgubili pa so proti Budućnosti VOLI (69:89), Crveni zvezdi mts (70:97), FMP-ju (79:85) in Cedeviti (72:83). Petrol Olimpije je v Ligi ABA na zadnjih petih srečanjih vknjižila dve zmagi, a v dvoboj z Zadrom vstopa z nizom dveh zaporednih porazov (proti Mornarju, 75:80, in Partizanu NIS, 66:72).

Moštvi bosta tekmo odigrali v Športni dvorani Krešimirja Ćosića, kjer pa bo del tribune zaprt zaradi neprimernega obnašanja domačih navijačev na obračunu 12. kola z FMP-jem.

Saša Nikitović, glavni trener Petrol Olimpije:
»Obračun z Zadrom je dvoboj ekip, ki sta ta trenutek podobno kvalitetni, to pa potrjuje tudi pogled na lestvico Lige ABA. Tako za nas, kot tudi za naše petkove tekmece, je vsaka tekma v tem delu sezone zelo pomembna. Zadar je moštvo z visokimi igralci, ki igrajo čvrsto in ekipno košarko, zelo agresivni so predvsem na svojem domačem igrišču. Morali se bomo prilagoditi na takšen način igre, se boriti za vsako žogo in hkrati prikazati našo najboljšo predstavo do zdaj, če se želimo v Ljubljano vrniti z novima dvema točkama.«

Mirza Begić, kapetan Petrol Olimpije:
»Pred nami je izredno pomemben obračun z ekipo Zadra. Želimo se oddaljiti z dna lestvice Lige ABA in zmaga na petkovi tekmi bi bila velik korak k temu, da to tudi storimo. V Zadru je vzdušje vedno neprijazno do tekmecev domačega moštva, zato bomo napravili vse, da prikažemo borbeno predstavo, ki nam bo, upajmo, na koncu prinesla zmago na prvi tekmi novega leta.«

Liga ABA, 14. krog, 4.1.
Zadar – Petrol Olimpija (20.00)