Olimpija potrdila naše pisanje: Kralju naj dajo minute!

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Košarkarski klub Petrol Olimpija Ljubljana je svoj seznam igralcev dopolnil z Davidom Kraljem, ki je dres ljubljanskega moštva že nosil v ekipah mlajših starostnih kategorij.

Otrok Petrol Olimpije, ki je svoje prve resne košarkarske korake napravil v mlajših selekcijah ljubljanskega kluba, David Kralj, se, po tem, ko je tekmovalno sezono 2018/19 začel v Ligi NCAA, kjer je nosil dres univerze Coastals Carolina, vrača v Ljubljano.

V severnoameriški študentski košarkarski ligi je Kralj zaigral na 16 tekmah, v povprečju pa na parketu prebil 22,6 minute na tekmo in dosegal 7,5 točke, 1,6 skoka in 1,1 podajo na tekmo. Šest tekem je začel tudi v prvi peterki moštva iz Južne Karoline. Svojo najboljšo predstavo je prikazal 3. januarja letos, ko je proti ekipi Troy Trojans v 28 minutah dosegel 15 točk, pet skokov in tri podaje.

V tekmovalni sezoni 2017/18 je Kralj v članski konkurenci branil barve LTH Castingsa, v Škofji Loki pa v 2. SKL v povprečju dosegal 14,9 točke, 4,8 skoka in 1,8 podaje na tekmo. 21. aprila lani je na obračunu Lige Nova KBM za obstanek s Hopsi s Polzele s 54 točkami postavil strelski rekord slovenskega državnega prvenstva. V minuli sezoni je Kralj nosil tudi dres mladinske ekipe Petrol Olimpije, s katero se je prebil na zaključni turnir osmerice, ki je potekal v Novem mestu, sezono pa je moštvo sklenilo v četrtfinalu. Za ekipo U19A je Kralj v državnem prvenstvu dosegal 16,9 točke na tekmo. Kralj je bil v sezonah 2014/15 in 2015/16 tudi del druge članske ekipe Petrol Olimpije, ki je takrat nastopala v 3. SKL in Pokalu Spar.

Kralj je v svoji karieri zaigral tudi na treh evropskih prvenstvih mlajših starostnih kategorij. Leta 2015 je kot član slovenske reprezentance do 16. leta v bolgarski Sofiji na evropskem prvenstvu divizije B v povprečju dosegal 12,1 točko in 4,0 skokov na tekmo, leto kasneje v dresu reprezentance do 18. leta pa na evropskem prvenstvu divizije A v turškem Samsunu 7,2 točki in 2,6 skoka na tekmo. Dres slovenskih reprezentanc mlajših starostnih kategorij je na mednarodnih tekmovanjih nazadnje nosil leta 2017, ko je za mladinsko reprezentanco v Bratislavi na evropskem prvenstvu divizije A v povprečju beležil 14,7 točke, 5,1 skok in 2,1 podajo na tekmo. Leta 2018 je bil Kralj na širšem spisku za reprezentanco mlajših članov, ki je poleti nastopila na evropskem prvenstvu divizije B v Sofiji, a se mu ni uspelo prebiti med ducat reprezentantov.

David Kralj
Datum rojstva: 25. januar 1999
Višina: 191 cm
Igralni položaj: branilec
Kariera: Union Olimpija mladi (2014-16), LTH Castings (2017-18), Coastal Carolina Chanticleers (NCAA, ZDA; 2018-19), Petrol Olimpija (2019).

Roman Lisac, direktor Petrol Olimpije:
»David Kralj je otrok našega kluba, zaigral je praktično v vseh mladinskih selekcijah in zelo veseli smo, da se je po tem, ko je minulo sezono nosil dres škofjeloškega LTH Castingsa, to sezono pa začel v Združenih državah Amerike, na svojo željo vrnil v Ljubljano. V svoji mladi karieri je Kralj dokazal, da gre za izjemno nadarjenega košarkarja in hladnokrvnega strelca, ki je, kljub svoji mladosti, sposoben sam odločati tekme v članski konkurenci. Zagotovo se bo odlično vklopil v naše mlado moštvo in tako le še dopolnil naš seznam nadarjenih košarkarjev, vsi pa si želimo, da se bo že v tej sezoni dokazal kot eden od mladih nosilcev igre v državnem prvenstvu.«

David Kralj, igralec Petrol Olimpije:
»Vesel sem, da sem se vrnil v Petrol Olimpijo, hkrati pa sem zelo vesel, da sem znova doma, v Sloveniji. Moštvu sem se že pridružil na treningih. Kljub temu, da si tekme sledijo praktično druga za drugo, treniramo zelo zavzeto in se pripravljamo na zaključek prvega dela državnega prvenstva. Skušal bom po svojih najboljših močeh pomagati ekipi do novih uspehov, vsi pa vemo, da imamo v tej sezoni v Ligi Nova KBM visoke cilje.«