Olimpija misli resno : včeraj že trenirali v Kopru, po pokal še Sixt, Hopsi in Helios

Rubrika: Pokal Spar

Ljubljani so se v četrtek, 14. februarja zbrali trenerji vseh štirih ekipi, ki se bodo v Kopru potegovale za naslov pokalnega prvaka Slovenije. V soboto se bodo v neposrednem prenosu na Šport TV za vstop v finale pomerile ekipe Sixt Primorske in Petrol Olimpije(na turnir so prispeli že včeraj, v Kopru so trenirali in spali!) ter Helios Sunsov in Hopsov s Polzele.

Po dobrih petih letih bo Koper znova gostil veliki košarkarski dogodek. Košarkarska zveza Slovenije in podjetje Spar Slovenija sta namreč KK Sixt Primorska povabila k soorganizaciji finalnega turnirja osemnajstega slovenskega pokalnega tekmovanja. Aktualni pokalni prvak Sixt Primorska se bo v prvem polfinalnem dvoboju pomerila s Petrol Olimpijo, v drugem polfinalnem boju pa se bosta pomerila še Helios Sunsi in Hopsi Polzela. Poleg košarkarskega dogajanja pa organizatorji pripravljajo tudi pestro gostinjsko ponudbo v Areni Bofika in spremljevalni program. Poleg gostinjske ponudbe bodo v Taverni v večernih urah tudi koncerti in sicer;

– sobota 20:20, raper Drill in 20:30, Elvis Jackson

– nedelja 19:00, Mambo Kings

Vsak obiskovalec finalnega turnirja Pokala Spar bo ob predložitvi vstopnice na koncertnem prizorišču imel na voljo 1 pijačo gratis. Finalni turnir Pokala Spar bo prijazen tudi za starše otrok, saj bo Sixt Primorska po vzoru vseh svojih domačih tekem pripravila otroški kotiček, kjer lahko starši varstvo otroka zaupajo vzgojiteljicam, samo pa brezskrbno uživajo v ogledu tekme.

POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC

Kraj: Arena Bonifika, Koper

Polfinale 1
Sobota, 16. februar, ob 15:30
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA – (prenos na Šport TV)

Košarkarji Sixt Primorske, lanski zmagovalci slovenskega pokalnega tekmovanja, se v polfinale prebili z dvema zmagama nad novomeško Krko. V Novem mestu je bilo na prvi tekmi 83:55, na drugi tekmi v Kopru pa 75:62. Primorci, ki v letošnji sezoni prikazujejo odlične predstave, so v regionalni ligi na prvem mestu, v Ligi Nova KBM pa so zasedli prvo mesto po rednem delu državnega prvenstva. Ekipa Petrol Olimpije, ki je v pokalnem tekmovanju osvojila največ lovorik, se je v polfinale uvrstila po uspehu nad Rogaško, na prvi tekmi v Rogaški Slatini slavili zmago s 95:92, nato pa na drugi tekmi v Stožicah doživeli poraz (79:81), a zaradi boljše razlike v doseženih in prejetih točkah v seštevku obeh tekem, na koncu tudi napredovali na finalni turnir.

Sixt Primorsko v državnem prvenstvu strelsko vodi Ivan Marinković, ki v povprečju dosega 12 točk in 5,1 skoka na tekmo, medtem ko moštvo Petrol Olimpije vodi Aleksandar Lazić, ki v povprečju dosega 11,5 točke in 6,6 skoka na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:

”Na finalnem turnirju Pokala Spar je vsaka tekma odločilna – zmaga te popelje naprej, poraz pa pomeni konec tekmovanja. Presenečenja se na takšnih tekmah vedno dogajajo. Zagotovo se nam v Areni Bonifiki obeta zanimiv konec tedna. V Sixt Primorski se kot gostitelj turnirja izredno veselimo, obenem pa smo veseli, da nam je po dobrih dveh sezonah obstoja uspelo priti do ravni, ko smo eden favoritov za končni naslov. Nestrpno že čakamo začetek tekem in polne domače dvorane.”

Saša Nikitović, trener Petrol Olimpije:

”Petrol Olimpija kot najtrofejnejši klub v slovenski košarki vedno cilja na naslov prvaka, ne glede na to, v katerem tekmovanju se predstavlja. Pokal Spar je prvo večje tekmovanje v tem koledarskem letu, kjer lahko ta cilj tudi dosežemo. Vse pohvale Sixt Primorski za organizacijo turnirja in za dobre predstave v tej sezoni. Koprčani so zagotovo favoriti za osvojitev naslova prvaka Pokala Spar, nas pa čaka dvoboj z najboljšo ekipo regionalne lige in državnega prvenstva. Ekipa je zelo dobro vodena in mislim, da imajo gostitelji tega turnirja manjšo prednost. Zaigrati moramo osredotočeno ter odigrati tekmo na enaki ravni, kot že nekatere bolj pomembne v tej sezoni. Seveda želimo naslov pokalnega zmagovalca vrniti v Ljubljano.”

Polfinale 2
Sobota, 16. februar, ob 18:30
HELIOS SUNS : HOPSI POLZELA – (prenos na Šport TV)

V drugi polfinalni tekmi se obeta boj ekip, ki sta naslov pokalnega prvaka uspeli enkrat osvojiti. Hopsi so postali pokalni prvaki leta 1996, Helios Sunsi pa leta 2007. Košarkarji Helios Sunsov so se v finale uvrstili po zmagi nad Šentjurjem, kjer so uspeli izničiti 24 točk prednosti Šentjurčanov. V Domžalah so slavili s 96:65. Na drugi strani pa so košarkarji Hopsov v finale prišli z uspehom proti edinemu drugoligaškemu predstavniku, Plami Pur, ki so jih dvakrat zanesljivo premagali.

Pri ekipi Heliosa je v državnem prvenstvu najuspešnejši strelec Blaž Mahkovic, ki je s povprečjem 17,8 točke na tekmo na drugem mestu strelcev prvega dela Lige Nova KBM. Pri Hopsih pa je najuspešnejši Simo Atanacković, ki v letošnji sezoni v povprečju dosega 12,6 toče in 4,5 skoka na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov: 

”Za nas je pokal Spar priložnost, da naše cilje iz začetka sezone popolnimo in izpolnimo. Dejstvo je, da smo Helios v tekoči sezoni državnega prvenstva dvakrat premagali, a vendar je pokal povsem druga zgodba in Helios igra z drugo ekipo kot je bila tista, ki smo jo uspeli premagati. Mi imamo v zadnjem obdobju težave s poškodbami, tekma bo za nas velik izziv in upamo na presenečenje ter uvrstitev v finale.”

Dejan Jakara, trener Helios Suns:

”Rad bi čestital vsem trenerjem in ekipam za uvrstitev na finalni turnir. Mi smo veseli, da nam je uspel podvig v četrtfinalu, kjer so uspeli izničiti 24 točk zaostanka s tekme v Šentjurju in se zasluženo uvrstili v finale. Sigurno nam motivacije na tekmo ne manjka, saj smo proti Hopsom dvakrat izgubili. Tudi mi se ubadamo s poškodbami in ne vemo s kakšno postavo bomo zaigrali. Prepričan sem, da bodo fantje stisnili zobe in dali vse od sebe, verjamem pa, da bo vzdušje odlično saj pričakujemo veliko naših navijačev.”

Finale:
Nedelja, 17. februar, ob 16:00