Olimpija javila, kdaj Matković odhaja v ZDA

Rubrika: ABA Liga

Karlo Matković, 208 centimetrov visoki center, v začetku februarja odhaja v severnoameriško Ligo NBA. Matković, ki je eden od najboljših posameznikov Cedevite Olimpije v obeh tekmovanjih, je bil sicer leta 2022 kot 52. po vrsti izbran na naboru Lige NBA s strani New Orleans Pelicans.

V začetku februarja se bo od članske zasedbe Cedevite Olimpije poslovil Karlo Matković. Slednji se bo preselil v Ligo NBA, že leta 2022 pa je bil Matković na naboru kot 52. po vrsti izbran s strani New Orleans Pelicans. Karlo je otrok košarkarske družine Cedevite, saj je v sezoni 2018/19 v dresu takratne zagrebške Cedevite napravil prve profesionalne korake, aprila 2019 pa nato s klubom podpisal tudi svojo prvo profesionalno pogodbo. Septembra 2019, po nastanku Cedevite Olimpije, je bil sprva posojen v OKK Beograd, kjer je preživel eno sezono, nato pa se je v sezonah 2020/21 in 2021/22 razvijal v beograjski Megi.

V sezoni 2023/24 je Karlo zaenkrat zaigral na 14 tekmah BKT EuroCupa in 15 tekmah AdmiralBet Lige ABA. V Evropskem pokalu v povprečju dosega 14,4 točke, 6,3 skoke, 1,9 blokade in 1,1 asistence na tekmo, v regionalni ligi pa 15,4 točke, 6,9 skokov in 2,8 blokade na obračun. V tekmovalni sezoni 2022/23 je v AdmiralBet Ligi ABA zaigral na 24 tekmah, v 7DAYS EuroCupu pa je na parket stopil na desetih preizkušnjah. Na evropski sceni je v povprečju dosegal 9,3 točke in 5,2 skoka, v regionalni ligi pa 8,9 točke in 3,5 skokov na tekmo.

“Že leta 2022, ko je bil izbran na naboru Lige NBA, smo vedeli, da bo prišel dan, ko nas bo Karlo zapustil, zato imamo ob njegovem odhodu, ki prihaja v začetku februarja, vsi v klubu mešane občutke. Karlo se nam je, takrat še v zagrebški Cedeviti, pridružil pred osmimi leti, in v vseh teh sezonah smo z navdušenjem spremljali njegov razvoj, ne le v Zagrebu in Ljubljani, temveč tudi v Beogradu, kjer se je nekaj časa kalil kot posojeni igralec. Ponosni smo, da se je v aktualni sezoni razvil v pravega nosilca naše igre, ki je dominanten, ne le v regionalni ligi, temveč tudi v Evropskem pokalu, in njegov odhod je dokaz, da se s trdim in dolgoročnim delom lahko pride daleč. Zavedamo se, da izgubljamo enega izmed najbolj pomembnih členov našega moštva, hkrati pa smo izredno srečni zanj in za njegovo družino. Karla bomo neizmerno pogrešali, obenem pa ga bomo spremljali v nadaljevanju kariere, želimo pa mu vso srečo na nadaljni športni poti,” je ob naznanitvi odhoda Karla Matkovića iz Ljubljane v Združene države Amerike povedal direktor Cedevite Olimpije, Davor Užbinec.

Karlo bo v Združene države odpotoval po tekmi 19. kola rednega dela AdmiralBet Lige ABA z Borcem Mozzart v Čačku. Do takrat Zmaje čaka še gostovanje v Podgorici pri SC Derbyju in domača tekma z London Lionsi, ki bo v sredo, 31. januarja, ob 18.30 v Stožicah. Vstopnice za ogled tekme so na voljo na vstopnice.olimpija.com, za vse otroke do 15. leta pa bo vstop brezplačen.

Karlo Matković bo tudi gost prihodnjega Cedevita Olimpija Podcasta, v katerem se bomo skupaj ozrli na dosedanji potek kariere, njegove košarkarske začetke in njegovo otroštvo, razkril pa bo tudi marsikatero dogajanje iz ozadja njegove športne poti.