Olimpija ima novega trenerja za tekme slovenske lige

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Košarkarski klub Petrol Olimpija Ljubljana bo v Ligi Nova KBM zaigral z dvema novima košarkarjema, moštvo pa bo v prvem delu državnega prvenstva vodil glavni trener Žiga Mravljak.

V državnem prvenstvu bo Petrol Olimpijo v preostanku prvega dela sezone vodil glavni trener Žiga Mravljak, ki se je ljubljanskemu klubu pridružil pred začetkom tekmovalne sezone 2018/19, in kot glavni trener vodil drugo člansko moštvo, Petrol Olimpijo mladi, v 4. SKL, ter ekipo fantov do 19. leta. Seznam igralcev za nastope v prvem delu državnega prvenstva bosta dopolnila mlada košarkarja, Jernej Andolšek Heine in Aljaž Marinč, ki sta dosedanji del sezone kot posojena košarkarja preživela v Grosuplju.

Ena celota, dva dela

Člansko moštvo Petrol Olimpije bo tako kot ena celota sestavljeno iz dveh delov – v Ligi prvakov in Ligi ABA bodo še naprej nastopali košarkarji, ki smo jih lahko v tej sezoni v obeh mednarodnih tekmovanjih že videli na parketu, v prvem delu Lige Nova KBM pa bodo priložnost za igro, in s tem razvoj ter pridobivanje izkušenj dobili mladi košarkarji.

Na klopi bo Mravljaku kot prvi pomočnik družbo delal Marko Anđelković, celoten strokovni štab članskega moštva Petrol Olimpije pa bo vseskozi vključen v trenažni proces moštva. Glavni trener članskega moštva Petrol Olimpije Saša Nikitović bo Zmaje vodil v Ligi prvakov in Ligi ABA ter v odločilnih bojih državnega prvenstva.

Pomočnik Potočniku

Žiga Mravljak je v ljubljanskem moštvu v tem desetletju že deloval kot pomočnik glavnega trenerja Gašperja Potočnika, s katerim sta najprej sodelovala pri ekipah mlajših starostnih kategorij, nato pa še v članski ekipi takratne Union Olimpije. Zadnjo sezono je Mravljak preživel v članskem moštvu madžarskega kluba Kormend, poleti pa se je vrnil v Ljubljano in prevzel vodenje mladinskega moštva ter ekipe Petrol Olimpija mladi.

V 2. SKL je Jernej Andolšek Heine, 18-letni, 185 centimetrov visoki organizator igre na sedmih tekmah v povprečju dosegal 5,9 točke, 4,4 skoke in 3,9 podaje na tekmo, na parketu pa je preživel malo več kot 26 minut na tekmo. V tej sezoni Andolšek Heine nosi dres mladinskega moštva Petrol Olimpije, in v povprečju dosega 12,3 točke na dvoboj. Pred prihodom v Ljubljano je svojo celotno kariero preživel v ekipah mlajših starostnih kategorij Grosupljega.

Tri leta starejši Marinč je v dresu Grosupljega v tej sezoni zaigral na šestih tekmah in bil s povprečjem 17,8 točke najboljši strelec moštva, temu pa je v malo manj kot 29 minutah, ki jih je v povprečju preživel na igrišču, dodal še 4,5 podaje in 2,7 skoka na tekmo. Marinč, najkoristnejši košarkar zaključnega turnirja za fante U19 leta 2016, je v svoji karieri nosil dres novomeške Krke, Krke mladi, Lesdog Kočevja ter Kolpe iz Črnomlja.

Roman Lisac, direktor Petrol Olimpije:
»Število igralcev, ki jih imamo v tej sezoni v Petrol Olimpiji, nam dopušča, da moštvo sestavimo na dva dela, ki skupaj sestavljata zaključeno celoto članske ekipe Petrol Olimpije. V preostanku prvega dela sezone bo ekipo vodil Žiga Mravljak, ki se je že dokazal v delu z mladimi, glavni cilj ekipe pa bo seveda priti med najboljših šest moštev prvega dela Lige Nova KBM, s tem pa si bomo zagotovili mesto v Ligi za prvaka. Hkrati bodo v prvem delu državnega prvenstva veliko priložnosti za igro dobili mladi košarkarji, ki bodo na ta način lahko dobili izkušnje in minute za igro, ki jih v mednarodnih tekmovanjih morda ne dobijo toliko, kot bi si vsi želeli. To seveda ne pomeni, da so igralci, ki jih bomo lahko videli v državnem prvenstvu, obsojeni na to, da bodo igrali le eno tekmovanje. Člansko moštvo še vedno deluje, trenira in igra kot eno moštvo. Tako bomo lahko mlade košarkarje videli tudi v Ligi prvakov in Ligi ABA, tiste, ki imajo več priložnosti za igro v mednarodnih tekmovanjih, pa tudi v državnem prvenstvu, v kolikor se strokovni štab za to odloči, ali pa, če se bo nekdo ravno vračal po bolezni oziroma poškodbi. V drugem delu državnega prvenstva bodo cilji vnovič spremenjeni, vsi pa vemo, da želimo lovoriko za naslov državnega prvaka še tretjo sezono zapored zadržati v vitrinah Arene Stožice.«

Žiga Mravljak, trener Petrol Olimpije:
»Vodenje članskega moštva Petrol Olimpije je velika čast, hkrati pa odgovornost do kluba ter zvestih navijačev, ki so pri celotni zgodbi vedno nepogrešljiv člen. Klub se je odločil, da s to potezo razbremeni nekatere igralce ter člane strokovnega štaba, saj igranje v štirih različnih tekmovanjih prinaša 33 tekem v naslednjih 64 dneh, kar je iz fizičnega in psihološkega vidika enostavno nemogoče izpeljati. Pri celotnemu projektu bo potrebno ogromno potrpežljivosti, prilagajanja in pa seveda truda ter dela, da bo zastavljena zgodba uspešna. Vsi v klubu smo prepričani, da je to prava pot in verjamemo v uspeh. Glede na okoliščine in dejstvo, da ekipa, ki bo tekme igrala, z izjemo mlajših igralcev, praktično ne bo trenirala pod mojim vodstvom, ter seveda mladost, s katero se podajamo na to pot, mora biti naš glavni adut pozitivna energija, agresivnost ter večja želja po zmagi, kot želja ekip, ki nam bodo stale nasproti. Če bomo v teh segmentih dominirali, se za uspeh ni bati.«

Jernej Andolšek Heine, igralec Petrol Olimpije:
»Želim se zahvaliti vodstvu Petrol Olimpije za ponujeno priložnost. Igrati za klub s tako dolgo in uspešno zgodovino je velika čast. Napravil bom vse, da se čim bolje dokažem in izkoristim vsako priložnost, ki mi bo ponujena na treningih in tekmah.«

Aljaž Marinč, igralec Petrol Olimpije:
»Zelo vesel sem, da sem postal član Petrol Olimpije. Zahvaljujem se vodstvu kluba za dano priložnost. Na meni je, da trdo delam in čim bolje izkoristim dane minute na tekmah državnega prvenstva. Veselim se izzivov, ki jih prinaša dres Zmajev.«