Olimpija dosegla svoje? Domača liga brez “evropejcev”?

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Rezultati Petrola Olimpiji slovenski klubski košarki niso v ponos. Očitno pa je klic na pomoč vendarle nekdo (u)slišal. Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je na zadnji seji izvršnega odbora povedal, da so sponzorji zveze (kar nekaj jih je tudi takih, ki podpirajo Olimpijo!) izrazili željo, da se vnovič strokovno pretrese nujnost igranja ekip na več tekmovalnih frontah. Po domače povedano: Petrol Olimpija in Cedevita sta edini, ki trpita ta ritem. Prvi je to na svoji koži okusil nekdanji trener Petrola Olimpije Gašper Okorn, potem še Zoran Martić, vmes tudi sedanji šef zmajev Jure Zdovc.

Eden ali dva?

Pisarna KZS-ja je pripravila predlog, ki os ga pred dnevi pretresli tudi predstavniki združenja prvoligašev. KZS se zavzema, da bi en klub lahko izpustil prvi del domače Lige Nova KBM, združenje pa meni, da je ta številka lahko večja, zato formulacija največ dva.

Do tega „bonusa“ bi bili upravičeni ekipi, ki bi igrali v Ligi ABA 1 in evropskem tekmovanju. Če pa npr. ta slovenska ekipa izpade v kvalifikacijah za ligo prvakov, se potem priključi domači ligi od začetka.

Debenakova ideja

Ni pa skrivnost, to je revolucionarno in pragmatično predlagal pred leti Dušan Debenak, danes predsednik Šentjurja. Ekipe, ki bodo igrale v domači ligi brez ekip, ki bodo naredile korak bližje Evropi, računajo, da „evropejci“ nekaj plunejo na njihov račun ali pa pokrijejo prijavnino klubom, ki jim je domača liga dovolj.

V prihodnjih dneh sledi usklajevanje mnenj, potem pa glasovanje v Združenju. Ko je to sklenjeno (za potrditev je potrebna dvotretjinska večina), bo o tem obveščen IO KZS-ja, ki pa lahko vsako odločitev združenja „povozi“ ali sklene po svoje

Če se scenarij uresniči, bi to verjetno pomenilo, da Ilirija avtomatsko obstane v Ligi Nova KBM?

Kdo bi sploh igral v Evropi?

Bolj ali manj pa je tudi jasno, da za tako odločitev lobira predvsem Olimpija, ki bi morala to narediti že pred letom dni, pa se ji sezona ne bi tako zavozila. In še: bolj ali manj je jasno, da razen Olimpije želje po igranju v Evropi nima nihče drug. Primorci ultimativno sanjajo le o preboju v Ligo ABA 1 in domačem prvenstvu, podobne želje ima tudi Krka.