Olimpija brez Šamanića in Špana gladko v finale

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Petrol Olimpije so si z zmago na drugi tekmi polfinalnega niza s Helios Suns (68:49) zagotovili mesto v finalu Lige Nova KBM. Za naslov državnega prvaka se bodo ljubljanski Zmaji pomerili s Sixt Primorsko.

Liga Nova KBM, polfinale, 2. tekma, 13.5
Helios Suns – PETROL OLIMPIJA 49:68 (14:11, 14:17, 9:16, 12:24) *[0:2]
Mahkovic 13, Bratec 9, Klavžar in Besedić 8; Lorbek 17, Jones 15 (7 skokov), Lazić (8 skokov) in Badžim (5 podaj) 12
STATISTIKA

Košarkarji Petrola Olimpije so tri zmage oddaljeni od ubranitve naslova v Ligi Nova KBM. Z dvema uspehoma proti Helios Suns so si zagotovili uvrstitev v finale, kjer jih od 18. maja dalje čaka Sixt Primorska. Slednja je bila prav tako v dveh tekmah boljša od Krke.

Sedemnajstkratni državni prvaki iz Ljubljane, ki so danes v Domžalah slavili z 68:49, bodo petindvajsetič igrali v finalu državnega prvenstva. Izpustili so ga le 2000, 2015 in 2016, kar pomeni, da je njihova učinkovitost v finalih 70-odstotna. Ekipi bosta igrali na tri zmage, tekme pa se bodo vrstile na tri dni. Prva v soboto, 18. maja, bo ob 18.45 v Kopru, druga 21. maja prav tako ob 18.45, enako tudi tretja 24. maja, morebitni četrti in peti pa sta predvideni za 26. in 28. maj.

Jure Zdovc je zasedbo iz Stožic pripeljal v finale, čeprav je tokrat nastopila še dodatno oslabljena. Poleg Jana Špana je namreč manjkal tudi drugi pomemben člen, Luka Šamanić, ki je odpotoval v Chicago na preizkus pred naborom lige NBA.

Ljubljančani so do zmage prišli v drugih dvajsetih minutah, ki so jih dobili z rezultatom 40:21. Prvi polčas se je končal z izenačenim izidom 28:28, v nadaljevanju pa so gostje prikazali več želje, predvsem pa bolj čvrsto obrambo, proti kateri se mladi igralci iz Domžal niso znašli. Po treh četrtinah je bila razlika še dosegljiva (44:37), po skoraj petminutnem strelskem postu domačih na začetku zadnjega dela, ko je prednost narasla na 20 točk (57:37), pa je bil zmagovalec odločen.

Prvi strelec pri zmagovalcih je bil Domen Lorbek s 17 točkami (met 7:13), petnajst jih je dosegel Marvin Jones (7 skokov), po dvanajst pa sta jih prispevala Roko Badžim (5 podaj) in Aleksandar Lazić (trojke 2:3, 8 skokov). Pri domačih je do dvomestne številke prišel le Blaž Mahkovic (13 točk).

Izjavi trenerjev po tekmi
Dejan Jakara, trener Helios Suns:
“Čestitke Olimpiji za zmago in uvrstitev v finale. Mi smo se dostojno upirali v prvem polčasu, potem pa nam je zmanjkalo moči. Bi se pa rad zahvalil vsem navijačem, ki so nas podpirali skozi vso sezono. Hvala tudi celotnemu štabu, opravili smo dobro delo. Grega, Janez, Denis, Aleš, ostali v klubu, tudi Jovan z vsem njegovim delom pred mojim prihodom. Hvala in nasvidenje v naslednji sezoni.”

Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije:
“Fantom čestitam za zmago in za zelo dobre predstave v obrambi na zadnjih nekaj tekmah. Igrajo jo vrhunsko, počnejo pa vse tisto, kar je potrebno, da na koncu igralca v napadu prisiliš v težek met ali izgubljeno žogo. Nimamo kreatorja igre, zato se v napadu še vedno mučimo. Naš cilj je bil, da pridemo v finale. Vedeli smo, da bo naša pot težka, a zdaj smo tu. Vedno manj nas je, a je ravno to to, kar nas dela močnejše.”