Okrcal Damirja Javorja in Luko Dončića

v rubriki
Evroliga
s kategorijo
Novice
.

Tekma 13. kroga Evrolige med Realom in Valencio je dobila tudi tretji polčas. Obračun je bolj kot zmaga Reala zaznamovala izključitev Luke Dončića, ki je bil, to lahko zdaj mirno zapišemo, nepravično izključen. Prav tako pa je treba zapisati: njegova reakcija ob izhodu s terena ni bila primerna. A to je del odraščanja. Zagotovo se bo tudi Luka nekaj naučil iz tega. Da je učljiv, pa tako ali tako ni sporno.

Čaroben večer

Dončić je igral dobro. Zdelo se je, da bo to eden njegovih večerov. Morda je bil v zraku celo kak rekord. Kdo ve. A pri Dončiću se je čutila igrivost.

Usodno zabijanje

V 14. minuti je prvič pokazal svoj talent. Najprej je pomagal ukrasti žogo z izvrstno obrambo, bil je prvi v protinapadu, kjer je za njim stekel nemški reprezentant Tibor Pleiss. Naj me koklje brcne, da je hotel Nemec za vsako ceno ustaviti Dončića. Toliko košarke smo pa videli, da je bilo logično, da ga je hotel Nemec ustaviti tudi z osebno napako. Dončić, mojster je mojster, se je zaščitil. V tej nehoteni nameri pa je kresnil Nemca po nosu. Ob pozornem gledanju posnetka se zdi, da bi moral biti sprva kaznovan Nemec, potem pa se je naš vrhunski sodnik Damir Javor premislil!

Kritičen do obeh

“Najprej je sodnik piskal nešportno osebno napako Pleissu, ko pa je videl kri na njegovem obrazu, je spremenil svojo odločitev in jo piskal Luki. V košarki ne moreš storiti tega! V nogometu lahko s pomočjo tehnologije VAR!“ je bil po tekmi ogorčen trener Reala Pablo Laso, njegovo izjavo pa so zapisali pri Gigantesu. Očitno je kri naredila svoje, pa tudi takojšen pritisk, ki so ga na klopi Valencije začeti vršiti na Damirja Javorja.

Po drugi strani pa je tudi res – sodnik lahko menja odločitev – a to se zgodi v primeru dosoje avta, ne pa tako strateških potez, ki (usodno) vplivajo na potek tekme.

Nasedel Vivesu

Dončić je bil razburjen, ni se pomiril. Morda bi ga moral Laso poslati na klop, da se najstnik ohladi in morda celo na klopi počaka 2. polčas. V 16. minuti se je zaiskrilo po Dončićevi osebni napaki. Za nameček je padel še na provokacijo Vivesa, zato je bila tehnična napaka logično sosledje.

Dončić je nekaj zabrusil tudi Javorju. Lahko rečemo, da upravičeno. Bil je prizadet.

Bi pa moral Luka sebe brzdati ob odhodu s terena. Razbijanje po tunelu mu ne gre v čast. Predvsem ali sploh zato, ker Luka postaja vzor številnim (mladim). S svojim obnašanjem tako na in zunaj parketa. Tega se bo mogel navaditi in se tudi zavedati.