Od našega srbskega dopisnika: “Prej bomo videli Hallyev komet kot zmago Čehov”

v rubriki
EuroBasket 2015
s kategorijo
Kolumna
.

Naš srbski dopisnik Stefan Đorđević, ki vsak torek v kolumnah Pogled iz Srbije opisuje dogajanje v ABA ligi, se je tokrat preizkusil v napovedovanju rezultatov in v kolumni razkril svoje favorite četrtfinalnih obračunov.

Prišel je čas za četrtfinalne obračue, jaz pa bom čez tokratno kolumno poizkusil napovedati, kako bi se ti obračuni lahko odvili. Lahko bi rekli, da nisem pretirano dober napovedovalec prihodnosti, zato zna bit tole še bolj  zanimivo…

Grčija – Španija

GRČIJA ŠPANIJA

Žreb in blede predstave Španije v skupinskem delu, so pripeljali do tega obračuna prej, kot smo to pričakovali. Če bi me pred začetkom turnirja vprašali, bi vam rekel, da so Španici poleg Srbov in Francozov glavni favoriti za naslov prvaka. In prav zaradi tega menim, da bo ta obračun prava poslastica četrtinala.
Zdi se, da imajo Grki veliko bolj raznoliko moštvo, navsezadnje pa je v ekipi kar deset košarkarjev, ki so osvojili Evroligo. Le dva člana repezentance Grčije se z naslovom Evrolige ne moreta pohvaliti, to pa zato ker v njej nikoli nista zaigrala. Grki se med seboj odlično poznajo iz grških klubov, imajo pa ja tudi jasno iskristaliziranega vodjo ekipe. Seveda je govora o »Kill Billu« Spanoulisu. Na drugi strani je prva petorka Španije verjetno najmočnejša petorka na prvenstvo. Sestavlja jo trio madridskega Reala, okrepljen s centrskim parom Mirotić-Gasol. Slednji je proti Poljski dokazal, da kljub letom še vedno premore dovolj čarovnije in da točke še vedno dosega z neverjetno lahkoto.

Prednost v tem obračunu vseeno dajem Grčiji. Grški beki (beri Matzaris in Sloukas) igrajo odlično obrambo, poleg tega pa je Sloukas verjetno najboljši rezervni organizator igre v Evropi. Vedno blesti v obrambi, hkrati pa je vedno pripravljen zadeti odprt met. V Kufosu imajo Grki tudi oldičnega čuvaja obroča, tu pa je še Antetokounmpo, ki iz tekme v tekmo dviguje svojo formo. Tu sta tudi vedno zelo koristna Zisis in Calathes. Edino kar lahko skrbi Grke je slaba forma Papanikolaua. Grško krilo igra slabo in zdi se, da mu manjka samozavesti. Tako kot o Spanoulisu, besed ni treba izubljati niti s Printezisem, ki je s svojimi igrami na najpomembnejših tekmah pokazal kdo in kaj je.

Zagotvo ima tudi Španija svoje adute. Izgleda, kot da to prvenstvo igrajo tako kot Italijani igrajo nogometna prvenstva.. Ne trošijo preveč energije, ne blestijo, a  se vedno prerinejo do zaključne faze. Llull verjtno res ne kaže predstav, kakršne se od njega pričakuje, vendar je daleč od tega da bi igral slabo. Največji problem Španije je dolžina klopi, saj nimajo ustrezne zamenjave za Gasola in trio Ribas-Rodriguez-Llull. Špance je proti Poljski rešil Gasol z neverjetnimi meti za tri točke, vendar to se bo proti Grkom težko ponovilo. V kolikor Španija ne bo dviginla nivo igre, imajo Grki dobr možnosti, da jih jutri pošljejo domov.

V procentih bi tekel Grčija 59% – Španija 41%

 

Srbija – Češka

ČEŠKA SRBIJA

Češka je zagotovo najprijetnejše presenečenje letošnjega prvenstva, a v obračunu s Srbijo imajo le malo možnosti za napredovanje. Glavno orožje Češke je naveza Satoransky – Vesely, vendar ta dvojec nima enakovredne zamenjave in v obračunu proti Srbiji bo prav to velik hendikep za Češko ekipo. Poleg tega ima Satoransky, kljub odličnim predstavam, samo 23 let. To pride do izraza, ko po nekaj odličnih potezah naredi kakšno začetniško napako. Srbska mentaliteta košarkarjem ne bo dopustila, da pridejo v obračun nepripravljeni, kot so to storili njihovi sosedi Hrvati. Srbi so sposobni vseh 40 minut odigrati na visokem nivoju in zato bo vsak nasprotnik slej ko prej klonil pod pritiskom njihovega ritma.
Bilo bi zares veliko presenečenje, če bi Čehi premagali Srbijo, zato v procentih namenjam Srbiji 85%, Češki pa 15% možnosti za zmago. Vendar kdo ve, mogoče pa Jan Vesely zadane 5 trojk, vendar mislim, da obstajajo večje možnosti, da letos vidimo Hallyev komet.
Francija – Latvija

FRANCIJA LATIVJA

Neverjetno je bilo videti skoraj 30.000 Francozov med poslušanjem francoske himne. Izjemen ambient so zagotovo začutili francoski košarkarji, ki so Turke dobesedno razbili na prafaktorje in nič drugače verjetno ne bo proti Latviji. Niso blesteli v skupinskem delu, a se bo njihova forma zdaj zagotovo stopnjevala. Res je tudi, da Parker še vedno ne igra na svojem nivoju in da ekipo vodi Nando de Colo. Enostavno ne vidim, kako bi Latvijci presenetili četo Vincentra Colleta. Težko bo kdor koli tudi prišel mimo Goberja, tako da se bodo mogli Francozom po robu postaviti z meti za tri točke. Edina možnost za Latvijce je torej ta, da Blumsu, Bertansu in Timmau uspe zadeti visok odstotek trojk in da francoske košarkaše vržejo iz ritma z nekakšno kombinirano consko obrambo. V tem obračunu Franciji podeljujem 95% možnosti za zmago, Latviji pa 5%.

 

Italija – Litva

ITALIJA LITVA

Poleg obračuna med Grčijo in Španijo bo to verjetno najbolj razburljiv obračun letošnjega četrtfinala. To bo obračun dveh košarkarskih filozofij – napdalne in obrambne. Žal je Litva, od nekdaj napdalne in šuterske velesile, postala ekipa, ki jo je zelo težko gledati. Njihov napad je katastrofalen in če ne bi imeli Jonasa Maciulisa, danes ne bi bili tu kjer so. Zares igrajo zelo grdo, dolgočasno in slabo napadlno košarko. Po drugi strani pa so izredno močni v obrambi. Vršijo pritisk na žogo, medtem ko Jonas skrbi za sredino. Nimajo pravega šuterja, pravega organizatorja igre. Problem bo Italijanom delal le Valanciunas, saj nimajo ne me mesa ne kvalitete, dai bi ga lahko zaustavili. V kolikor jim uspe, da Jonasa omejijo na neko razumno število točk, imajo Italijani zelo dobre možnosti za uvrstitev v polfinale. Gallinari je proti Izraelu odigral zelo bledo, tako da se od tega igralca pričakuje, da bo proti Litvi spet tisti pravi. Zaradi simpatičnosti in ofenzivne lepote Italije ter zaradi katastrofalne napadalne igre Litve, nekaj večje možnosti za zmago dajem Italijanom. V procentih je to 54% za Italijo in 46% za Litvo.

Na koncu lahko rečem, da je balkanska košarka letos, z le eno reprezentanco v četrtfinalu, doživela velik udarec.