Novo veliko priznanje za slovensko žensko košarko: Ajša Sivka v ZDA!

Rubrika: Ženska košarka
Ko se dobro še ni poleglo slavje po izjemnem uspehu ŽKK Cinkarne Celje (s 59:64 boljše od Budućnosti), Celjanke so sinoči tretjič zapored, skupaj pa že petič postale prvakinje regionalne Lige WABA, Lea Bertelme je bila MVP, pa je prišla nova dobra novica.
V ZDA

Mlada slovenska reprezentantka in članica italijanske evroligaške zasedbe Famila Schio je v teh dneh prejela novo priznanje. Izbrana je bila namreč v ekipo sveta vzhajajočih zvezd, ki se bo 13. aprila v Portlandu pomerila proti ameriški zasedbi.

Dvoboji najbolj nadarjenih košarkarjev iz Združenih držav Amerike in preostalega sveta (Nike Hoop Summit) imajo bogato tradicijo, saj bo letošnja izvedba v Oregonu v zvezni državi Portland že petindvajseta po vrsti. Šele drugič pa se bodo širši košarkarski javnosti predstavila dekleta. Med  štiriindvajsetimi izbranimi košarkaricami bo na dvoboju 13. aprila tudi Slovenka Ajša Sivka.

Osemnajstletna Ajša Sivka si je vabilo prislužila zaradi odličnih iger in napredka, ki ga kaže predvsem v zadnjem letu. Ko so se Slovenke na zadnjem prvenstvu veselile naslova evropskih mladinskih prvakinj, je bila Ajša Sivka izbrana za najkoristnejšo igralko prvenstva, vse večjo vlogo pa dobiva tudi v slovenski članski reprezentanci in italijanski evroligaški zasedbi Famila Schio. Tako tudi ne preseneča dejstvo, da se je znašla v izboru za najboljšo mlado igralko letošnje sezone ženskega najmočnejšega klubskega tekmovanja.

„Seveda mi to pomeni veliko. Izbrana sem bila med 12 košarkaric ekipe Sveta, ki se bo pomeril z Ameriko. Čast je še toliko večja, ker je ta tekma organizirana drugič, sama pa sem povabljena. Omenjena tekma ima bogato tradicijo,“ je za kosarka.si povedala Ajša Sivka, nad njenim razvojem pa bdi zastopnik Ado Fazlić.

„V klubu so ponosni name in moje vabilo za igranje v ZDA,“ je dejala Ajša, ki je potrdila, da letos dobiva v Italiji nekaj več minut, ki jih nujno rabi za razvoj. „Po lanskem evropskem prvenstvu sem si prislužila dodatno spoštovanje vsem. Ob vsem tem se zavedam, da moram delati trdo in ostati trdno na tleh,“ je odločna Ajša, ki igra v Italiji v dresu kluba Beretta Famila Schio (8 tekem v domači ligi, po 15.9 minute, 6.4 točke, 1.8 skoka, 1.1 asitence na tekmo), ki se bo v družbi Venezie in Bologne boril za naslov državnih prvakinj Italije. Famila je prišla do četrtfinala Evrolige, potem pa izpadla proti Pragi Teje Oblak.

Sivka bo 13. aprila v Oregonu soigralka izjemnih posameznic, kot so v prvi vrsti Kanadčanka Syla Swords, ki se spogleduje z nastopom na OI v Parizu, ter Faith Etute, Toby Fournier, Delaney Gibb, Daria Biriuk, Kate Koval, Avery Howell, Shay Ijiiwoye, Vivian Iwuchukwu, Annika Soltau in Olivia Vukuša. Ekipo sveta bo vodila Kanadčanka Carley Clark. Na drugi strani jim bodo stale ameriške košarkarice, ki v letošnji sezoni blestijo na srednješolskih igriščih.

 

VSE O KOŠARKARSKI TEKMI NIKE HOOP SUMMIT