Novaković verjame v novo zmago, prenos iz Laškega

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V soboto bodo na sporedu štiri tekme 12. kola Lige Nova KBM. V televizijskem prenosu na Šport TV bo v popoldanskem terminu ob 17. uri najprej moč spremljati tekmo med Zlatorogom in Sixt Primorsko. Petrol Olimpija ob 18. uri gosti Šentjur, Helios Sunsi uro kasneje pričakuje Hopse, ob isti uri pa bo tudi začel dvoboj Rogaška-Šenčur. Tekma med Ilirijo in Krko je bila že odigrana, zmagali so Novomeščani.

Liga Nova KBM, 12. krog, 5.1.

Zlatorog – Sixt Primorska (17.00)

Vodilna ekipa Lige Nova KBM bo pred televizijskim avditorijem gostovala v Laškem, kjer jo pričakuje domača zasedba Zlatoroga. Primorci so v zelo pozitivnem nizu v ligi, saj so zmagali že sedemkrat zapored, medtem ko se Laščani že dlje časa ubadajo s poškodbami, ki so tudi eden od razlogov za njihovih pet zaporednih porazov. Vendar domačinom motivacije ne bo manjkalo, saj bodo igrali proti ekipi, ki ima najboljši napad (povprečno dosegajo Primorci 87,3 točke na tekmo) in obrambo (povprečno prejetih 71,5 točke na srečanje) v Ligi Nova KBM in gotovo bodo tudi gostje želeli podaljšati svoj niz zmag v ligi. V prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni Lige Nova KBM je bila Sixt Primorska doma prepričljivo boljša.

Pri Zlatorogu bo dirigentsko palico gotovo največ vihtel drugi strelec Lige Nova KBM, Nejc Barič, ki v povprečju na tekmo dosega tudi 17,1 točke in podeli 6,1 asistenco.  Primorci bodo kot že celotno sezono računali na povezavo Marjan Čakarun-Žan Mark Šiško, ker je prvi najboljši strelec (13,1 točke) in skakalec (5,9 skoka) Sixt Primorske, Šiško pa je drugi asistent Lige Nova KBM (povprečno 6,7 asistence na srečanje).

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Chris Thomas, trener Zlatoroga:
“Veseli nas, da lahko igramo proti tako dobri ekipi kot je Primorska. Pripravljeni smo trdno garati in pokazati svoj pravi karakter.”

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Po gostovanju na tekmi regionalne lige nas že čaka naslednje gostovanje v Laškem. Časa za pripravo na tekmece ni veliko, a tekmece poznamo, saj smo prvo prvenstveno tekmo z njimi že odigrali. Na obračun z Zlatorogom se podajamo samozavestni ter z dvema željama – da popravimo našo igro in se domov vrnemo z dvema točkama.”

Petrol Olimpija – Šentjur (18.00)

V Ljubljani bo dvorana Stožice v soboto gostila dvoboj med domačo Petrol Olimpijo in gostujočim Šentjurjem. Petrol Olimpija je pod vodstvom trenerja Žige Mravljaka, ki je zadolžen za ligo Nova KBM, v njegovi tretji tekmi, v prejšnjem kolu prvič zmagala in sicer so po dramatični končnici premagali Hopse, zato želijo domačini ustvariti niz zmag, s katerimi bi se mirno pričakali zaključek prvega dela tekmovanja lige. Šentjur pa je v prejšnjem kolu prekinil niz treh zaporednih porazov, saj so zmagali v Laškem pri Zlatorogu, zdaj pa želi njihovo moštvo tudi začeti svoj zmagoviti niz. V prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni Lige Nova KBM je bila Petrol Olimpija boljša v gosteh, po zanimivi končnici tekme.

Pri Petrol Olimpiji je najboljši strelec ekipe v Ligi Nova KBM  Aleksandar Lazić (v povprečju 12, 6 točke na tekmo), medtem, ko je pri Šentjurju najboljši strelec ekipe in tudi Lige Nova KBM, Davor Konjević, ki v povprečju dosega 21,8 točke na srečanje, Petrol Olimpiji pa je v prvem medsebojnem obračunu tekoče sezone natresel 26 točk.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Žiga Mravljak, trener Petrol Olimpije:
“Tekma državnega prvenstva s Šentjurjem bo na sporedu manj kot 24 ur po gostovanju v regionalni ligi, to pa pomeni, da bo ekipa v garderobo za tekmo z našimi sobotnimi tekmeci prišla praktično neposredno po povratku iz Dalmacije. Časa za počitek in pripravo na tekmece posledično ni. Ekipo Šentjurja sestavljajo odlični posamezniki, zanje pa na parketu deluje celotno moštvo. Individualna odgovornost pri igri v obrambi bo tako naš ključ do uspeha. Naš cilj je, da na tekmi prikažemo veliko želje po zmagi, energijo ter ekipni duh, ki nas je krasil na zadnji tekmi državnega prvenstva na Polzeli.”

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
“Naš naslednji nasprotnik menjuje nabor igralcev od tekme do tekme, tako da se nanje ni lahko pripraviti. Iz tega razloga se bomo bolj osredotočili na našo igro, tekmo pa bomo med drugim izkoristili, da uigramo novinca Royca Woolridgea. Če se bo pokazala priložnost za zmago, bomo naredili vse, da do nje tudi pridemo.”

Helios Suns – Hopsi Polzela (19.00)

Domžalčani in Hopsi sta ekipi, ki sta v preteklosti med seboj odigrali ogromno število zelo zanimivih tekem na najvišji ravni slovenskega klubskega tekmovanja. Tokratni dvoboj gostijo Domžalčani, ki so v zadnjem obdobju močno dvignili formo in so trenutno v nizu štirih zaporednih zmag. Tudi Hopsi igrajo v zadnjem mesecu odlično, v zadnjem kolu so bili do zadnje sekunde v igri za zmago tudi proti aktualnim državnim prvakom, Petrol Olimpiji. Tekma bo zanimiva tudi z vidika odlične obrambe, ki jo igrajo Sunsi (z 72,4 prejete točke na srečanje so druga najboljša obramba Lige Nova KBM) kot tudi napadalne igre, ki jo gojijo Hopsi.  V prvi medsebojni tekmi te sezone so bili Hopsi doma boljši in Helios se bo gostujoči ekipi iz Polzele gotovo želel oddolžiti za ta poraz.

Helios Suns stavi na svojega najboljšega strelca, Blaža Mahkovica (16,9 točke na srečanje), Hopsi pa bodo svojo priložnost iskali tudi v dobri igri Donovona Jacka, ki v povprečju dosega 13,9 točke na srečanje ob tem pa doseže tudi 6,5 skoka na tekmo.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
“Hopsi iz tekme v tekmo dokazujejo, da so zasluženo v zgornji polovici lestvice. Igrajo izredno čvrsto košarko, s hitrim prehodom v napadalno polovico. Gre za pomembno tekmo v boju za Ligo za prvaka, zato upam in verjamem, da nas bodo v velikem številu podprli tudi naši navijači.”

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
“Helios po menjavi na trenerski klopi igra povsem drugače, iz tekme v tekmo bolje. Za nas je Helios na svojem parketu vedno izjemno neugoden nasprotnik, tako da pričakujem zanimivo in izenačeno tekmo. Vabim naše navijače, da nas tako kot vedno, bodrijo tudi na prvi tekmi v letu 2019.”

Rogaška – Šenčur GGD (19.00)

Zanimivo srečanje se obeta tudi v Rogaški Slatini, kjer domačini pričakujejo goste iz Šenčurja. V obeh taborih je bilo pestro v bližnji preteklosti, saj so pri Rogaški po začetnih štirih zaporednih zmagah zaradi poškodb rezultatsko močno padli, a so igralci zdaj že zdravi in forma ekipe se vztrajno vzpenja. Šenčur je pred nekaj dnevi zamenjal glavnega trenerja ekipe, Radeta Mijanovića, ki je odšel po porazu proti zadnjeuvrščeni ekipi Lige Nova KBM, Iliriji. Nadomestil ga je Konstantin Subotič, ki je nato na svoji prvi tekmi, 2. januarja (ki je sicer bila zaostala tekma 7. kola Lige Nova KBM), z ekipo zmagal proti drugouvrščenemu moštvu lige, Krki. Zato obe ekipi, ki imata sicer enak izkupiček zmag in porazov v dosedanjem delu Lige Nova KBM (5 zmag, 6 porazov),  z optimizmom pričakujeta sobotno tekmo, saj se želita zasidrati na sredini lestvice lige in se potegovati za uvrstitev v ligo za prvaka. V prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni Lige Nova KBM je bila Rogaška po zelo napetem zaključku, boljša za le dve točki.

Pri Rogaški bo imel niti igre v svojih rokah Rashun Davis, ki dosega v povprečju 15,8 točke in 4,7 asistence na tekmo, pri Šenčurju pa bodo iskali največ produktivnih potez od svojih izkušenih igralcev kot so Smiljan Pavić (najboljši strelec – 11,9 točke na srečanje), Dino Murić (najboljši skakalec – 6,6 skoka na tekmo) in Ramo Rizvić (najboljši podajalec – 4 asistence na tekmo).

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Tekmo proti Šenčurju enostavno moramo zmagati. To nikoli ni lahko. Čaka nas izkušena ekipa z veliko rotacijo, ki zna igrati košarko. Če bomo igrali takšno obrambo kot v zadnji tekmi regionalne lige, se ne bojim za zmago.”

Konstantin Subotič, trener Šenčurja:
“Vemo od kod preti največja nevarnost pri Rogaški. Okrepili so igralski kader, tako da imajo na razpolago še več dobrih igralcev. Imajo kakovost, ampak tudi imamo svoje prednosti, ki jih bomo skušali vnovčiti na težkem gostovanju.”