Nova visoka zmaga Slovenk, Baričeva predčasno na klop

s kategorijo
Novice
.

Slovenske košarkarice nadaljujejo z uspešnim nizom pripravljalnih tekem na bližajoče se evropsko prvenstvo. Varovanke selektorja Damirja Grgića so po Češki, Švedski in Veliki Britaniji ugnale še reprezentanco Slovaške. Tako edine, ki so bojevitim Slovenkam vzele mero še naprej ostajajo Hrvatice.

Pripravljalna tekma, 14.6.
SLOVENI
JA – Slovaška 83:57 (57:45, 36:24, 19:14)
Strelke za Slovenijo: Krošelj 5, Oblak 12, Cvijanovič, Prezelj 17, Seničar, Goršič, Barič 2, Jakovina, Rupnik 6, Lisec 12 (11 skokov, 4 podaje), Friškovec 18 (7 skokov), Evans 11 (6 skokov).

V Škofjeloški dvorani Poden so navijači glasno pozdravili slovensko izbrano vrsto, še posebej Tejo Oblak, ki je po dolgem času znova zaigrala v domačem kraju. Tekmo proti Slovakinjam sta tokrat v civilni opravi spremljali Gala Kramžar in Merisa Dautović.

Slovakinje so bile boljše le na začetku; vodile so še z 11:9, potem pa so vajeti prevzele domače košarkarice in niso več popuščale. Prvo četrtino so dobile za pet točk, v drugi pa so prednost povečale že na + 12 (36:24). Že pred tekmo je selektor Damir Grgić opozoril na Slovakinje, ki so kljub neuvrstitvi na EP v evropskem vrhu. Sam pa je tekmo, tako kot bo tudi sobotno, izkoristil za uigravanje napadalnih različic.

Gostje so se Slovenk še držale v tretji četrtini, po kateri so domače zadržale prednost po polčasu, toda zadnji del je bil spet slovenski. Domače so ga dobile kar s 26:12, niso popuščale do zadnjih sekund in prav na koncu tudi dosegle najvišjo prednost na tekmi, +26 (83:57).

Teja Oblak se je glasnim navijačem oddolžila z 12 točkami, bila je ena od petih v slovenski zasedbi, ki so dosegle več kot deset točk. Poleg Oblakove so izstopale še Shante Marie Evans z 11 točkami, Eva Lisec jih je dodala 12 (in še 11 skokov za dvojni dvojček), Anamaria Prezelj 17, najboljša strelka tekme je bila z 18 Zala Friškovec.

Slovenke so večji del tekme igrale brez kapetanke Nike Barič, ki je že po dobrih petih minutah preventivno zapustila igrišče zaradi rahlih bolečin v kolenu. A po koncu tekme ni imela več težav, zato zdravniška ekipa meni, da ni nič resnega. Lažja pa je tudi poškodba Tine Jakovine, ki je v tretji četrtini tekmo končala po zvinu gležnja.

V Škofji Loki je bilo tudi slavnostno. Za slovensko reprezentanco so namreč pesti stiskale nekdanje reprezentantke Maja Erkič, Sandra Piršič in Živa Zdolšek, ki so s trenutnim mladim reprezentančnim rodom postavile kar nekaj mejnikov in pred dvema letoma slovensko žensko člansko košarko prvič v njeni zgodovini popeljale na evropsko prvenstvo. Košarkarska zveza Slovenije se je nekdanji reprezentančni trojici med prvo in drugo četrtino zahvalila za njihov bogat doprinos slovenski ženski košarki.

Svojih pet minut slave pa so dočakali najuspešnejši klubi v posebnem tekmovanju KZS poimenovanem Pokal mladih. Pri dekletih so se v letošnji sezoni na vrh posebnega točkovanja zavihtele košarkarice Ježice in v konkurenci fantov Domžale.

Slovenske košarkarice se bodo s Slovakinjami znova pomerile že dobrih 15 ur po koncu dvoboja v Škofji Loki. Ta tekma bo po dogovoru obeh selektorjev za javnost zaprta. Po prosti nedelji se bo reprezentanca v ponedeljek popoldan zbrala v Zrečah in opravila še zadnji del priprav na ženski EuroBasket. Do odhoda v Niš Grgićeve izbranke čaka le še devet treningov ter gostovanje na turnirju v Rigi, kjer se bodo Slovenke pomerile s Kitajsko in domačo Latvijo.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Čestitke igralkam za visoko in zasluženo zmago. Zahvala tudi škofjeloškemu občinstvu za podporo, ki smo jo dobili na zadnji tekmi pred našimi navijači. Zadovoljen sem s prikazanim, vse gre po načrtih, zdaj bomo delali predvsem na tem, da ohranimo potrebno svežino pred odhodom na prvenstvo.”