Nov odmeven skalp Primorcev

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Novice
.

Košarkarji Koper Primorske se veselijo tretje zmage v debitantski sezoni med Jadransko elito. Na četrti tekmi so dosegli še tretji zaporedni uspeh, potem ko so v domači Areni Bonifika s 101:83 na kolena spravili Mornar iz Bara.

Primorski tigri so odlično vstopili v tekmo ter po dveh zaporednih trojkah Lancea Harrisa povedli z 10:2. Za tem je ekipi ločilo tudi že 10 točk (14:4), nato pa so tekmeci iz črnogorskega obmorskega mesta strnili svoje vrste in poskrbeli, da se je uvodna četrtina končala z izenačenim rezultatom (26:26). Zanos iz uvodnih 10 minut so Črnogorci prenesli tudi v nadaljevanje. S petimi zaporednimi točkami so prvič stopili v ospredje (31:26), po uspešnem nasprotnem napadu pa sredi 15. minute povedli z 10 točkami naskoka (38:28).

Domači trener Jurice Golemac je tedaj nemudoma segel že po drugi minuti odmora v drugi četrtini, ki je obrodila sadove. Na sceno je stopil Marko Jagodić Kuridža, ki je zgolj v 26 sekundah Mornarju natrosil sedem točk (35:38), popolnoma pa so se Koprčani vrnili v igro 61 sekund pred koncem, ko so prek Marjana Čakaruna znova povedli (44:43). Z minimalno prednostjo so se na glavni odmor vendarle odpravili gostujoči košarkarji, potem ko je v zadnji sekundi odbitek skozi obroč pospravil stari znanec s slovenskih parketu Damir Markota.

Po vrnitvi na igrišče sta bili moštvi tesno poravnani še pet minut, nato pa so tigri prevzeli vajeti igre v svoje roke. Z nizom 10:2 so se do konca 28. minute oddaljili na 68:60, tekmece pa nato niso več pustili blizu. Dve minuti in pol pred koncem je koprska prednost narasla že na neverjetnih 21 točk (96:75) in veselje v tigrovem brlogu se je lahko začelo. Na koncu so Primorci proti udeležencem FIBA Lige prvakov dosegli prvo stotico med regionalno elito.

V dresu Koper Primorske je z 22 točkami (4:5 za tri) in sedmimi skoki blestel Harris. Z indeksom 30 je napovedal tudi resno kandidaturo za enega najboljših posameznikov kola. Znova se je izkazal Žan Mark Šiško, ki je za nov dvojni dvojček 16 točkam dodal 11 podaj. Z dosežkom zanesljivo ostaja na vrhu lestvice najboljših podajalcev Lige ABA.

Že v ponedeljek tigre čaka nov preizkus. Na tekmi državnega prvenstva bodo ob 19. uri gostovali pri domžalskih Helios Sunsih, na Jadranu pa se bodo po nove uspehe podali v petek. Tedaj bodo na slovenskem derbiju ob 20. uri gostovali pri novomeški Krki.

Jurica Golemac, trener Koper Primorske:
“V prvem polčasu so košarkarji Mornarja igrali odlično v napadu. Tudi mi nismo bili slabi, a so bili tekmeci boljši. V obrambi nismo bili dovolj agresivni. V drugem polčasu smo ostali raznovrstni in razpoloženi v napadu. Strnili smo tudi svoje vrste v obrambi in zasluženo zmagali.”

Žan Mark Šiško, košarkar Koper Primorske:
“Prigarali smo si to zmago! Tekma je bila izjemno težka. V ekipi Mornarja praktično vsi igralci lahko dosegajo koše z meti, kar prinaša tudi bolj individualno igro. Bilo je potrebno paziti, saj se lahko takšne ekipe hitro vrnejo v igro ali celo povedejo za 10 točk. Na to smo bili dobro pripravljeni, na koncu vzdržali pritiske in zasluženo zmagali.”

LIGA ABA, 4. KOLO:

Sobota, 26. oktobra:
KOPER PRIMORSKA : MORNAR BAR 101:83 (26:26, 20:21, 28:17, 27:19)
Koper Primorska: Holt 14 (4 podaje), Harris 22 (7 skokov), Čakarun 6, Barič, Kosi, Lazić 5, Marinković 12 (5 skokov), Hodžić 14, Jagodić-Kuridža 11 (8 skokov, 3 podaje), Dimec 1, Šiško 16 (11 podaj, 5 skokov), Vončina.