Nov evropski naslov za Slovenijo!

Rubrika: Reprezentanca

Slovenska mladinska reprezentanca do 17 leta starosti se v Lizboni veseli naslova evropskih prvakov. Po uspešno opravljenem delu v skupinskem delu in zmagah nad Belorusijo in Izraelom, so v nedeljskem izločilnem delu drug za drugim padle še Srbija, Portugalska ter Ukrajina. Po finalni zmagi 19:14 se je tako lahko začelo veliko slavje v slovenskem taboru. Naslov evropskih prvakov je smetana na torti izjemno uspešnega slovenskega košarkarskega poletja.

Nedeljske izločilne boje so Slovenci začeli tam, kjer so končali skupinski del. Po izjemno bojeviti igri je v četrtfinalu s 17:14 najprej padla Srbija, v boju za vstop v finale pa so varovance selektorja Matica Vidica čakali gostitelji Portugalci.

Luka Lampret, Martin Gerbec, Domen Benčina in Črt Čabrilo so v polfinalu prikazali novo odlično predstavo. Poleg razigrane igre v obrambi so blesteli predvsem v obrambi, kjer so zaprli vse poti do obroča. Skozi celotni dvoboj so tako nadzirali potek tekme ter rezultat in dobro minuto pred koncem je bilo že jasno, da bodo Slovenci napredovali v finale. Portugalci so šele v zadnjih sekundah omilili poraz, semafor je na koncu kazal izid 15:12 za slovensko izbrano vrsto.

V finalu sta se srečali najboljši in neporaženi reprezentanci prvenstva, Slovenija in Ukrajina. Dvoboj je bil prava poslastica polna preobratov, slovenski fantje pa so nadaljevali z odlično igro. V Lizboni so zmagali še petič zapored, Ukrajince ugnali z 19:14 in se zasluženo veselili naslova evropskih prvakov. Prvega za Slovenijo v mlajših reprezentančnih kategorijah košarke 3×3.

Na Portugalskem je sicer potekalo prvo evropsko prvenstvo v kategoriji do 17 leta starosti, saj so se v preteklih letih odvijala prvenstva za dekleta in fante do 18 let. Slovenija je do nastopa v Lizboni in  osvojitve naslova evropskega prvaka najboljši rezultat beležila leta 2016, ko je bila v Debrecenu deveta.

VSE O SLOVENSKI REPREZENTANCI
VSE O EVROPSKEM PRVENSTVU V KOŠARKI 3X3 U17

Matic Vidic, selektor slovenske reprezentance:
”Ob končnem razpletu smo seveda presrečni. Ves čas, ki so ga fantje vložili v letošnjem poletju je poplačan v obliki naslova evropskega prvaka in neposredni uvrstitvi na svetovno prvenstvo prihodnje leto. Rad bi se zahvalil vsem šestim igralcem, ne smemo namreč pozabiti niti na Aljaža Strnada in Anžeta Semeta, ki sta bila prav tako del te fantastične ekipe. Hvala Gašperju Ovniku za delo z igralci ob moji odsotnosti ter Marjanu Strnadu, da nam je julija v Velikih Laščah omogočil odlične pogoje za delo. Sem brez besed. Po evropskem naslovu članov pred petimi leti in po treh letih od zadnje medalje, je to vsekakor lepa vzpodbuda in nov zagon za delo v prihodnje.”