“Nikogar ne moreš s pištolo prisiliti, da bo igral za Slovenijo!”

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Reprezentančne selekcije trenirajo in se pripravljajo na evropska prvenstva. Dekleta U20 so že na EP na Madžarskem. Prav dekleta pa za razliko od fantov težav z odpovedmi nimajo. Fantovske vrste pa so žal oslabljene, sodelovanje so odpovedali tudi David Kralj, Rok Radović in Dan Duščak.

sagadin

Kult reprezentance

„Če Špancem odpove eden ali dva, se jim to ne pozna. V Sloveniji je drugače, tako nas prizadane. A po drugi strani – ne moreš pa nikogar s pištolo prisiliti, da bo igral za Slovenijo. Očitno bo treba še več pozornosti nameniti kultu reprezentance,“ o tem za Slovenske novice razmišlja Zmago Sagadin, ki je sam vodil člansko reprezentanco, Olimpijo in mlajše člane U20.

Milić odločno

„Prihaja poletni čas in z njim reprezentančne akcije in prvenstva. Skozi sezono se nudi strokovni suport igralcem na vseh področjih in poletna prvenstva so tekmovalni vrhunec igralcev na mednarodni ravni. Začele so se odpovedi pri igralcih, ki jim je reprezentanca dala afirmacijo v tujini in posledično pogodbe. Tisti, ki ne čutijo pripadnosti do državnega grba, se bodo sami izločili iz nadaljnjih akcij. Čeprav so letošnje odpovedi nosilcev Duščaka, Radovića, Daneua boleče, bodo v prvi plan potisnili igralce, ki se bodo s ponosom borili, pa četudi bodo mlajši. V prihodnjih sezonah igralci, ki neupravičeno odpovedujejo, ne bodo več del reprezentančne družine!“ pa se je na odpovedi precej odkrito odzval Marko Milić, ki je sam dvakrat odpovedal v dresu Slovenije – leta 2006 zavoljo poškodbe kolena, leta 2007 pa zaradi poškodbe stopala. Skratka upravičeni odpovedi.

Kaj je v ozadju

Dejstvo je, da ima vsak od „odpovedanih“ svojo osebno zgodbo, ki je prepletena z osebnimi cilji in študijem na tujem, skoraj letno dni odsotnosti od doma, predolgo sezono in totalno inflacijo tekem ter tekmovanj, kar ima za posledico tudi poškodbe in ostale zdravstvene težave. Verjetno so imeli pri tem kaj besede tudi klubi.

Škoda je le to, da na koncu trpi reprezentanca. Ki bi morala biti vrhunec, svetinja. A kaj bi solili pamet mladim, ko pa njihovi idoli odpovedujejo igranje v članski vrsti… Pa tudi tam niso krivi sami… Vojna Fibe in Evrolige povzroča zmedo tudi v mladih košarkarskih glavah. Naj bo to poletje za premislek. In priložnost za vzgojo, z besedo, z zgledom, knjigo (dajte mladim v roke Goranovo uspešnico!)

Udrihova zgodba

Potem pa se ti zgodi Beno Udrih, ki je verjetno rekorder po odpovedih v igranju v članski vrsti Slovenije (v letih 2005 in 2009 se je poškodoval na zadnji tekmi pred EP, 2010. je kar sam zapustil reprezentanco, 2011 in 2013 je odpovedal, 2007. se ni javil, 2008. pa je čakal na pogodbo in je moral odpovedati). Tudi sam ima nekaj tehtnih razlogov za tako početje. Tak 36-letni Udrih je po življenjski in športni šoli letos hotel spet zaigrati za Slovenijo. A se to ni zgodilo. Hotel je le pomagati.