Nič več prenosov lige NBA na Kitajskem

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Kaj vse lahko naredi en tvit. Prav to ugotavljajo minule dni v ligi NBA, potem ko je sporočilo v podporo hongkonškim protestnikom, ki ga je objavil športni direktor Houstona Daryl Morey, sprožilo pravi potres.

Sprva je prekinitev sodelovanja z Rocketsi najavila kitajska košarkarska zveza z Yaom Mingom na čelu, potem ko pa se komisar lige NBA Adam Silver ni oddaljil od Moreyevega tvita, rekoč da bo liga vedno varovala pravico do svobode govora, pa je prišlo še obvestilo od kitajske javne televizije CCTV, da prekinja vezi z ligo NBA. Potezi CCTV sta nato sledila še preostala dva ponudnika košarkarskih vsebin na Kitajskem.

Protesti v Hongkongu trajajo že več mesecev in so skrajno občutljiva tema na Kitajskem. Hongkong ima zaradi kolonialne preteklosti poseben status in uživa visoko stopnjo avtonomije od celinske Kitajske. T. i. režim ene države dveh sistemv je bil uveden ob umiku britanskega imperija leta 1997, predvidoma pa bo trajal do leta 2047, ko se izteče 50-letno prehodno obdobje. Kaj se bo zgodilo takrat ni povsem jasno, saj so razlike med sistemoma – in posledično Kitajci na obeh straneh – že zdaj zelo velike.

Iskra, ki je zanetila požar pri tokratnih masovnih demonstracijah je bil predlog zakona, ki bi omogočal medsebojno izročanje osumljencev za kazniva dejanja med Pekingom in Hongkongom, kar so številni prebivalci slednjega dojeli kot grožnjo svobodi govora, češ da bi nato lahko Kitajska zahtevala izročanje posameznikov obtoženih političnega delovanja proti oblastem na celini. V vmesnem času pa so demonstracije prerasle v številčno protivladno gibanje, deli protestnikov pa odkrito zahtevajo prekinitev vseh s celino in neodvisnost, na kar vlada v Pekingu nikakor ne namerava pristati.