Nič jih ne ustavi

Rubrika: Ženska košarka

Slovenska ženska članska košarkarska reprezentanca se je na lansko evropsko prvenstvo podala s simpatičnim sloganom Niš nas ne ustavi. Četa Damirja Grgića se je na svojem drugem nastopu na prvenstvu stare celine zaustavila pred četrtfinalno stopnico v Beogradu, na poti do tretje zaporedne uvrstitve na ženski EuroBasket pa Slovenke zaenkrat ne ustavlja nič in nihče.

Štiri tekme, štiri zmage. To je izkupiček Slovenk po dveh ciklih kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021, ki ga bosta gostila španska Valencia in francoski Strasbourg. In prepričljivo prvo mesto na lestvici skupine A.

Selektor Damir Grgić mora dobro pobrskati po spominu, da bi ugotovil, kdaj je Slovenijo nazadnje vodil v popolni postavi. V aktualnih kvalifikacijah sta bili lanskega novembra odsotni Eva Lisec in Shante Evans, ob zmagah proti Grčiji in Bolgariji ekipi prav tako ni mogla pomagati Aleksandra Krošelj.

Pred odhodom na Kreto je Grgić ostal brez Zale Friškovec, Tine Trebec in Eve Rupnik. Po dveh treningih v grškem mehurčku še brez kapetanke Nike Barič in Tine Jakovina. A preostalo deseterico reprezentantk to ni zaustavilo. Tako kot ne stroga pravila organizatorjev in prepoved izhoda iz hotelskih sob ter druženja ob prostem času. Prav nič ni ustavilo dekleta na poti do novih dveh zmag, ki sta jih pripeljali pred odprta vrata tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo.

SLOVENKE V KVALIFIKACIJAH ZA EP DO TRETJE ZMAGE
S ČETRTO ZAPOREDNO ZMAGO Z NOGO IN POL NA EVROPSKEM PRVENSTVU

Slovenke je ob vseh nevšečnostih tudi v grškem mehurčku krasila izjemna energija in dobra volja. Ter na parketu velika borbenost, nepopustljivost in ekipni duh. Konstantno dobre nosilke igre Teja Oblak, Eva Lisec, Shante Evans in Annamaria Prezelj so imele izdatno pomoč v košarkaricah, ki so odlično nadomestile odsotne soigralke. Marušo Seničar so tekmice dobro spoznale že na zadnjem evropskem prvenstvu, tokrat pa sta svojih pet minut slave dočakali Aleksandra Krošelj ter Lea Debeljak. In selektor Damir Grgić je ob pomembnih zmagah nad Islandijo in Grčijo dobil potrditev, da je Slovenke ob pristopu, ki ga kažejo zadnjih nekaj let res težko ustaviti.

IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA EP 2021

V slovenskem taboru so odločeni, da se v nadaljevanju kvalifikacij za evropsko prvenstvo to ne bo zgodilo. V februarskem mehurčku, ki ga bo med 31. januarjem in 7. februarjem gostila Ljubljana, si proti Bolgariji (4. februar) in Islandiji (6. februar) želijo dveh novih zmag in kvalifikacije brez poraza končati na prvem mestu skupine. Ter tako spisati novo uspešno poglavje slovenske ženske košarke.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Dekleta si za prikazano zaslužijo iskrene čestitke. Hvala tudi celotnemu štabu za ponovno odlično opravljeno delo ter Košarkarski zvezi Slovenije za vso podporo iz domovine. Pred odhodom na Kreto nismo čisto dobro vedeli, kaj nas čaka in kaj lahko pričakujemo. Za vse nas je bilo to nekaj novega. Večina reprezentantk ni v ritmu tekem, pestile so nas odsotnosti pomembnih posameznic, a dekleta so znova pokazala pravi karakter. Še bolj so stopila skupaj in vse te dni dihale kot eno. Na Kreti smo dobili potrditev, da ima slovenska ženska košarka velik potencial in da je pred njo še veliko svetlih trenutkov. Na stežaj smo si odprli vrata tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo. V februarskim ciklu želimo nadaljevati zmagovalno pot in ti zadnji dve tekmi že izkoristiti za priprave na samo prvenstvo ter vključitev še nekaterih igralk v sistem igre, saj so danes dokazale, da imamo iz tekme v tekmo širšo bazo ključnih igralk.”