Nekateri sokoli nikoli ne poletijo

s kategorijo
Novice
.

Črna gora je odpotovala na prvenstvo z visokimi cilji. Kljub zgolj eni zmagi v času priprav, ki so jo dosegli v tekmi s Poljaki, so ‘Sokoli’ v obračunih z močnimi nasprotniki, kot so Francija in Argentina, prikazali všečno igro in trener Zvezdan Mitrović je zagotavljal, da imajo dovolj kvalitete za drugo mesto v skupini z Grčijo, Brazilijo in Novo Zelandijo. Že prva tekma je razblinila vse upe najmanjše udeleženke svetovnega prvenstva, potem ko so jih nadigrali Novozelandci.

Drugi so bili na vrsti Grki in Giannis Antetokounmpo, kjer so bili Črnogorci brez možnosti.

Danes so še zadnji žebelj v črnogorsko izbrano krsto zabili Brazilci.

Črnogorcem zdaj ostane boj za uvrstitev med 17. in 32. mestom v tekmama s Turčijo in Japonsko. Tudi dve zmagi Črni gori ne zagotavljata vabila na enega od kvalifikacijskih turnirjev za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto na Japonskem. Aco Petrović, trener Brazilije, je problem Črne gore prepoznal v dejstvu, da so jim najboljši igralci ravno centri, kar ne ustreza preveč modernemu načinu igre, kjer ekipe zmagujejo z metom z razdalje. Nekoliko nerazumljivo je tudi dejstvo, da je prvi zvezdnik Nikola Vučević, ki poveljuje NBA moštvu Orlando Magic, na vseh treh tekmah skupaj zabeležil samo 35 točk! V ekipi, kjer si več kot pol kadra služi kruh v domačih klubih, je Vučević prepogosto imel sekundarno vlogo v napadu, prvi strelec Črne gore pa je bil le na eni od treh tekem.

Vučević je kot večina NBA košarkarjev bil primoran izpustiti kvalifikacije in je posledično nekoliko neuigran s soigralci, kar pa ne more biti opravičilo, pač pa zgolj očitek strokovnemu štabu. Prvi nastop na svetovnem prvenstvu za Črno goro, ki je šele 13 let samostojna, bo tako veliki večini ostal v slabem spominu. Naslov na svetovnem prvenstvu, ki so jo skupaj s srbskimi kolegi osvojili košarkarji takratne ZR Jugoslavije, po pravilih Fibe ne pripada njim, če se po jutru dan pozna pa bo razpredelnica s črnogorskimi košarkarskimi nastopi na olimpijadah bržkone tudi ostala prazna. Ostaja upanje, da dosežejo vsaj eno zmago in ravno obračun z Japonsko bo prava priložnost za to.