“Ne smemo komplicirati, temveč igrati preprosto košarko!”

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Moška članska košarkarska reprezentanca v Mariboru zaključuje priprave za uvodno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021. Z avtobusom se bo odpravila v slabi dve uri oddaljen Sombotel, kjer jih v četrtek ob 18. uri v Areni Savaria čaka tekma proti Madžarski. V neposrednem prenosu si jo boste lahko ogledali na Kanalu A.

1.Cikel kvalifikacije za EP; 1. krog, 20.2.
Madžarska – Slovenija (18.00)

#mojtim Maribor zapušča z dobrimi občutki. Fantje so na treningih prikazali veliko pozitivne energije in pokazali dobro formo, ki so jih prinesli iz klubskih sredin. V ekipi vlada odlično vzdušje in vsi skupaj že nestrpno pričakujejo začetek kvalifikacij. Na Madžarsko bo odpotovalo vseh 14 košarkarjev, selektor Trifunović pa bo dvanajsterico določil po večernem treningu v Sombotelu.

Sicer pa je košarka v Sombotelu izjemno priljubljena. Prav iz tega mesta s slabimi 80.000 prebivalci prihaja aktualni madžarski prvak Falco, ki ga trenira Slovenec Gašper Okorn. V reprezentančnem kadru so tudi štirje košarkarji domačega kluba, zato ne preseneča, da bo dvorana Savaria, ki sprejme približno 3500 gledalcev, polna do zadnjega kotička.

Madžari se na uvodni obračun z aktualnimi evropskimi prvaki pripravljajo že od prejšnjega ponedeljka, največja nevarnost v njihovi zasedbi pa preti s strani ostrostrelca Davida Vojvode in Akosa Kellerja, nosilca igre pod obema obročema. Tu sta še ameriški organizator igre Darrin Govens in Marko Filipovity, medtem ko najboljši madžarski košarkar Adam Hanga, ki nosi dres Barcelone, tako kot slovenska reprezentanta Zoran Dragić in Žan Mark Šiško, zaradi nastopanja v Evroligi ne more igrati.

Rado Trifunović, selektor slovenske moške članske reprezentance:
”Vzdušje v reprezentanci je odlično. Fantje so na priprave prišli v dobrem tekmovalnem ritmu in v dobri formi. Na treningih zelo zavzeto vadijo in vsi skupaj že komaj čakamo na začetek kvalifikacij. Zavedamo se, da nas proti Madžarski pred polno dvorano glasnih navijačev čaka težka doma. Madžari so na domačem parketu močni in neugodni. Igrajo odprto košarko z veliko meti z razdalje. Lahko se razletijo po igrišču, zaigrajo kot v transu in mečejo tudi iz nenavadnih situacij. Tu jih bo potrebno zaustaviti. V prvi vrsti bomo morali dobro in kolektivno odigrati v obrambi ter nadzorovati skok. V napadu moramo biti sproščeni. Ne smemo komplicirati, temveč igrati preprosto košarko.”

Aleksej Nikolić:
”Vedno se je lepo vrniti domov in zaigrati za reprezentanco. Res so super občutki, ko sredi sezone zamenjaš okolje in se družiš s starimi prijatelji ter boriš za slovenski dres. Po kratkih pripravah nas že čaka prvi test. Na Madžarskem pričakujemo težko tekmo. V teh dneh smo odlično trenirali in verjamem, da smo dobro pripravljeni. Imamo še trening, dva, da izpilimo nekaj zadev. Prepričan sem, da lahko odigramo dobro tekmo in zmagamo, kar je tudi naš cilj. Ključ do uspeha bo čvrsta igra v obrambi in skok, ki ga moramo dobiti.”

Kako na EuroBasket?
V kvalifikacijah za EuroBasket 2021 je dvaintrideset ekip razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh kvalifikacijskih oknih. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine.  Na prvenstvo so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa bodo ne glede na to igrale v kvalifikacijah. To pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri igra eden izmed gostiteljev (skupine B, C, E in G) na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.