“Ne bi bilo smiselno in mogoče vztrajati, da bi se olimpijske igre izpeljale!”

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Japonski premier Shinzo Abe je predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Predlog je danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomasu Bachu, ki ga je po besedah Abeja sprejel. MOK je že uradno potrdil, da so OI prestavljene.

Olimpijskih iger torej ne bo v prvotno načrtovanem terminu, so prestavljene, ne bo jih leta 2020, na sporedu pa ne bodo kasneje kot do poletja 2021. Odločitev je pozdravil tudi OKS. ‘‘Čeprav je Mednarodni olimpijski komite odreagiral relativno pozno, pa je odločitev edina pravilna. Očitno so tudi veljaki v MOK-u spoznali, da bi bile igre, organizirane po prvotnem načrtu, povsem neregularne”, je v prvem odzivu poudaril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

V igri za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu sta tudi moška članska košarkarska reprezentanca in moška reprezentanca v košarki 3×3, ki bosta sedaj z zanimanjem čakali nove informacije s sedeža mednarodne košarkarske organizacije glede nadaljnjega poteka kvalifikacijskih turnirjev ter ostalih Fibinih reprezentančnih tekmovanj.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je ob sveži informaciji, da so igre prestavljene povedal: ”Odločitev japonske vlade in MOK je pričakovana in razumna, saj je glavna skrb v tem trenutku ohraniti zdravje in življenje ljudi po celem svetu. V takih razmerah res ne bi bilo smiselno in mogoče vztrajati, da bi se olimpijske igre izpeljale v juliju in avgustu letos. Šport je v tej situaciji daleč od prioritet. Se pa na Košarkarski zvezi Slovenije že sedaj veselimo nove košarkarske sezone ter predvsem prihodnjega leta in vseh izzivov, ki nas čakajo v njem.”

Spomnimo, #mojtim bi na kvalifikacijskem turnirju v Litvi moral nastopiti med 23. in 28. junijem. V lovu na prvo mesto na turnirju, ki vodi v Tokio, bi slovenski tekmici bili zasedbi Angole in Poljske, na istem prizorišču pa bi zaigrale še reprezentance Litve, Venezuele in Južne Koreje. Reprezentanca v košarki 3×3 bi kvalifikacije za nastop na OI v Indiji morala odigrati že pretekli teden. V skupini C bi se morala pomeriti s Francijo, Katarjem, Filipini in Dominikansko republiko. V izločilne dvoboje bi se uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine, na olimpijske igre bi potovale tri najboljše reprezentance iz turnirja.