NBA slovarček: Z kot zone

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

ker nismo uspeli najti vnosov, ki bi se začeli na črko x ali y, gremo kar na
Z

zone: con(sk)a (obramba)
Način obrambe, kjer košarkar ‘pokriva’ območje, ne pa igralca
Trener je moral košarkarjem Hawksov pojasnjevati kako se igra cona.

Conske obrambe smo v Evropi dobro vajeni, v ligi NBA pa je bila prepovedana vse do leta 2001. Spremembo so na Slovenski tiskovni agenciji opisali tako:

New York, 13. aprila – Odbor direktorjev in lastnikov ameriške košarkarske lige NBA je končno odobril nekaj sprememb v pravilih igre, najpomembnejša novost pa je gotovo uvedba conske obrambe. Predsednik Komisije za pravila igre in lastnik moštva Phoenix Suns Jerry Colangelo je po sestanku dejal, da je prišlo do najpomembnejših sprememb vse od časov, ko je bil napad omejen na 24 sekund: “To je res drzna poteza vodstva lige, a po mojem mnenju zelo pozitivna. Zanjo je glasovalo več kot dve tretjini vseh članov vodstva.”

Poleg conske obrambe je vodstvo lige uvedlo še tri novosti. “Tri sekunde” tudi v obrambi, skrajšan dovoljen čas za prehod na napadalno polovico z 10 na 8 sekund in pa prenehanje sankcioniranja kratkih kontakt obrambe z napadalcem. Spremembe so v sledečih sezonah znatno pohitrile igro, kar je pa, po naključju ali ne, najbolj odgovarjalo ravno Sunsom, ki so bili v lasti glavnega predlagatelja sprememb.

Po starih pravilih je vsak branilec moral ‘držati’ svojega moža, zaradi česar so lahko ekipe izolirale svoje najboljše košarkarje ena na ena. Danes se ponovno pojavlja ta ‘težava’, saj branilci morajo ‘držati’ svojega moža, ker je večina košarkarjev zmožna zadeti z razdalje.