NBA slovarček: W kot Warriors

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

W

Warriors: Bojevniki
NBA franšiza iz San Francisca
Bojevniki se niso predali in so v zaključku tekme obrnili izid v svoj prid.

Bojevniki so bili ustanovljeni kot Philadelphia Warriors eno leto po drugi svetovni vojni, imenovani pa so bili po istoimenski ekipi iz 20. let 20. stoletja. Bojevniki iz Filadelfije so v zgodovinskih knjigah zabeleženi kot prvi prvaki lige NBA, ki pa je bila sicer ustanovljena leta 1949.

Leta 1959 se je moštvu pridružil legendarni Wilt Chamberlain, ki mu je tri leta kasneje uspel dosežek, ki ga še nihče ni ponovil: 2. marca 1962 je na nevtralnem terenu v Pensilvaniji dosegel 100 točk. Franšiza se je nato še isto leto preselila v Kalifornijo in se preimenovala v San Francisco Warriors. Moštvo v tem času ni imelo stalnega domačega prizorišča in so igrali po številnih dvoranah v Bay Area in širše. Posledično so leta ’71 prišli do sklepa, da bi bilo bolje imenovati ekipo Golden State Warriors, s čimer bi predstavljala celotno zvezno državo.

Nedvomnno najboljša ekipa Bojevnikov pa je bila ta med letoma 2015 in 2019. S porazom v finalu proti Toronto Raptors in z odhodom Kevina Duranta je trenutna dinastija postavljena pod vprašaj. Ne glede na prihodnost, bo niz petih zaporednih nastopov v finalu ostal v spominu ljubiteljev košarke kot eno od izjemnih obdobij v zgodovini lige NBA. Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green in ostali Bojevniki so storili še mnogo več kot to – spremenili so način kako se igra košarka.