NBA slovarček: W kot waiver

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

W

waiver: odpustnica
48-urni odpovedni rok
Lakersi so starejšega Antetokounmpa pobrali potem, ko so mu v Dallasu dali odpustnico.

Kostas Antetokounmpo

Kolektivna pogodba v ligi NBA moštvom ne omogoča, da enostransko prekinejo pogodbe in se s tem rešijo bremena košarkarja, ki je razočaral. Jim pa zato dopušča, da se igralcu zahvalijo za sodelovanje, če ga ne potrebujejo, hkrati pa preostale ekipe ne kažejo interesa, da bi karkoli menjale zanj. V tej situaciji igralec od kluba dobi odpustnico, kar pomeni, da je 48 ur na voljo vsem ostalim 29 ekipam, da mu dajo v podpis pogodbo v enaki višini, kot jo je imel v minulem klubu.

Če dva dni mineta ne da bi katera ekipa ‘pobrala’ tega igralca, ta postane prosti igralec na trgu, njegova stara ekipa pa ga je še vedno dolžna plačevati v celoti. Če pa igralec v tem času dobi v podpis pogodbo, pa je bivše moštvo upravičeno do (ne tako neznatnega) popusta.

Vsako leto se tako na trgu pojavi kar nekaj dobrih košarkarjev, ki se jim odrečejo slabe ekipe, z veseljem pa jih poberejo moštva v boju za končnico. Win-win, ne? Za ene bolj kot za druge. Zato velja tudi določilo, da se košarkarje lahko waiva najkasneje konec februarja v izogib trgovanju tik pred končnico.