NBA slovarček: V kot vertical

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

V

vertical: odriv
Meritev kako visoko od tal skoči košarkar
Moj odriv z zaletom je 30 centimetrov oz. 11,8 inčev.

Odriv se meri lahko z mesta ali z zaletom. Ker je slednji bolj navdušujoč, mu praviloma tudi posvetimo več pozornosti. Uradne meritve odriva se praviloma opravljajo pred nabori ali še v času igranja za univerze. Prvi izbor preteklega nabora Zion Williamson tako uradno z zaletom skoči en meter ali 40 inčev od tal. Rekorder vseh časov naj bi bil Wilt Chamberlain, katerega stopala naj bi bila do 122 centimetrov nad parketom. Resničnost te trditve presodite sami.

V NBA se odriv meri v inčah, ker ZDA, iz preostalemu svetu neznanih vzrokov, vztrajajo pri imperialnih enotah, ki jih sicer uradno nazivajo US customary units. Torej inči oz. palci namesto centimetrov, milje namesto kilometrov, jardi namesto metrov itd. Gre za stari merilni sistem britanskega imperija, ki so se mu praktično že v minulem stoletju odrekli na Otoku, Združene države pa skupaj z Liberijo in Mjanmarjem vztrajajo v preteklosti.

 

1 inč = 2,54 cm, tudi 1⁄36 jarda ali ​1⁄12 stopala

1 stopalo = 30,48 cm, tudi  1/3 jarda

1 jard = 91,44 m

Zemljevid držav, ki še vedno uporabljajo imperialne mere