NBA slovarček: U kot usage

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

U

usage: poraba
Statistična formula, ki računa koliko posesti porabi igralec v času, ki ga preživi na parketu
Kakšno porabo pa ima vaš organizator igre?

Usage, usage rate ali usage % (USG%) je še ena od pogruntavščin statističnega genija Deana Oliverja. Poraba v ligi NBA se beleži od sezone 1977-78 dalje, najpreprosteje pa jo razložimo tako, da meri koliko odstotkov posesti se je končalo z žogo pri igralcu X.

100 * ((FGA + 0.44 * FTA + TOV) * (Tm MP / 5)) / (MP * (Tm FGA + 0.44 * Tm FTA + Tm TOV))

FGA = število metov iz igre
FTA = število prostih metov
TOV = število izgubljenih žog
MP = minute

Formula vračuna naštete statistične prvine in jih deli z enakimi ekipnimi statistikami. Pomemben detajl porabe je, da ne vračunava asistenc.

V minuli sezoni je bil prvak v tej prvini James Harden s porabo 40,47. Gre za individualno drugo sezono po porabi za MVP sezono Russella Westbrooka, ko je poraba organizatorja igre OKC Gromov znašala 41,65. Tretji na tej lestvici je Kobe Bryant, nato spet Russell Westbrook in pa Michael Jordan. Z izjemo Hardenove minule sezone, gre v vseh ostalih primerih za sezone, ko so omenjeni posamezniki bili prepričljivo najkvalitetnejši košarkarji v svojih moštvih. Ob tem ne preseneča dejstvo, da nihče izmed peterice ni prišel v teh sezonah dlje kot do drugega kroga končnice.

Skratka, naslednja sezona Houston Rockets bo pravi košarkarski eksperiment.