NBA slovarček: T kot Trail Blazers

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

T

Trail Blazers: Pionirji
NBA franšiza iz Portlanda
Pionirji vztrajajo, da lahko s trenutno branilsko navezo osvojijo naslov.

pionír -ja m (í)
2. ekspr., navadno s prilastkom kdor prvi ali med prvimi
a) pride v do takrat še ne poznane, ne zavzete kraje, osvajalec: sprejem naših alpinističnih pionirjev
b) začne delovati, ustvarjati na novem, neznanem področju znanosti, tehnike; pobudnik, začetnik: on je pionir slovenskega športnega letalstva; v raketni tehniki so bili med pionirji; slovenski filmski pionirji; pionir plastične kirurgije / ta pesnik je pionir svobodnega verza

Zanimivo, Pioneers naj bi bil najbolj popularen izmed predlogov, ko je zvezna država Oregon dobila svoje edino NBA moštvo leta 1970. Nato so se vodilni možje nove franšize odločili, da uporabijo drugačno ime s podobnim pomenom, saj je nadimek Pionirji za svoje moštvo že uporabljala ena od bližnjih univerz.

Ime Trail Blazers naj bi tako odražalo “robatost pacifiškega severozahoda in začetek dobe profesionalnega športa v zvezni državi”, kot je dejal ustanovitelj Harry Glickman.

Edini naslov so Blazersi osvojili leta 1977 z legendarnim Billom Waltonom (oče Luka Waltona) na čelu. Walton je le eden izmed mnogih izjemnih košarkarjev, ki so prve korake v ligi NBA storili ravno v Portlandu – iz množice legend velja izpostaviti še Arvydasa Sabonisa, Clyda Drexlerja, Dražena Petrovića in nenazadnje tudi dva igralca, ki sta mnogo prezgodaj bila prisiljena v konec kariere; Brandona Roya ter Grega Odena. Že zdaj lahko na seznam vpišemo še ime Damiana Lillarda aka Dame D.O.L.L.A.