NBA slovarček: T kot Thunder

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

T

Thunder: Grom
NBA franšiza iz Seattla Oklahome City
Gromovi so dosegli še 16. zmago v sezoni.

Podobno kot zvezna država, ki je nastala na grobovih staroselcev, so OKC Thunder zrasli na pogorišču Seattle Supersonics, legendarne franšize s severozahodne obale ZDA. Supersonics so bili ustanovljeni leta 1967, poimenovani pa so bili po Boeingovem Supersonic transport (SST) programu, katerega namen je bil razviti nadzvočno letalo za potniški promet. Za kraj testiranja modela letala 2707 je bil leta 1971 izbran ravno Oklahoma City, kjer pa je kaj kmalu prišlo do spoznanja, da nadzvočni potniški promet nima prihodnosti, saj je, nepresenetljivo, stalno prebijanje zvočnega zidu za okoliško prebivalstvo in infrastrukturo preveč moteče.

Več kot tri desetletja kasneje je Oklahoma City pomenila konec tudi za košarko v Seattlu. Nova ekipa ni obdržala niti imena, niti barv predhodne ekipe, je pa zato dobila Kevina Duranta. In nato še Russela Westbrooka. In Jamesa Hardena. In Sergea Ibako. A več kot do poraza v finalu to supermoštvo ni zmoglo.

Gromovi zdaj začenjajo znova z zanimivo zbirko igralcev z veliko potenciala in, še pomembneje, s kupom izborov prve runde naborov vse do sredine naslednjega desetletja. Kljub koncu ere, lahko navijači OKC zrejo v prihodnost optimistično.

Pri tokratnem vnosu v NBA slovarček bi veljalo omeniti še Dan Majerleta, t. i. Thunder Dana, tako rekoč prvega Slovenca v ligi NBA. Majerle je pravnuk Franka Majerleta, ki je emigriral v ZDA leta 1901. Tam se je poročil s, prav tako Slovenko, Anno Suhorepetz. Za Phoenix Suns je debitiral leta 1988, devet let pred Markom Miličem.