NBA slovarček: S kot Spurs

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

S

Spurs: Ostroge
NBA franšiza iz San Antonia
Ostroge so se že 54. leto zapored uvrstile v končnico.

Posameznik mora na miški kar nekajkrat obrniti kolešček, da bi prišel do sezone, ko se Ostroge nazadnje niso uvrstile v končnico. Pisalo se je leto 1997, ob poškodbi Davida Robinsona pa se je odprla možnost, da z nizom porazov in nekaj sreče pri loteriji Spursi osvojijo prvi izbor na naboru. Načrt je uspel, za San Antonio je podpisal Tim Duncan, vse ostalo pa je zgodovina.

Stabilnost franšize pooseblja trener in legenda poklica Gregg Popovich, a dejstvo ostaja, da je skoraj vedno šlo za uspešen klub; od samega začetka obstoja leta 1967 so Ostroge samo petkrat sezono končale že po rednem delu.

Franšiza je bila ustanovljena v Dallasu, do selitve v San Antonio pa so nosili ime, ki je še hujše od trenutnega, in sicer Chaparrals (neke vrste grmičevja, idk …). V vmesnem obdobju so nosili prav tako neposrečen naziv San Antonio Gunslingers (revolveraši … eno redkih imen, ki se v slovenščini sliši bolje kot v izvirniku). Očitno so bili lastniki moštva ljubitelji kavbojev. Teksas pač.

Za petkratne prvake lige NBA velja, da se že dolgo zanašajo na talente izven ZDA, nenazadnje je bila njihova Velika trojka (Duncan, Ginobili, Parker) mednarodna. Obstaja pa tudi močna povezava s Slovenijo. V San Antoniu sta med drugim tako največje uspehe dosegala Rašo Nesterović in Beno Udrih. Nadalje, v zadnjem desetletju so kar štirje košarkarji igrali za ljubljansko Olimpijo in San Antonio Spurs, in sicer Danny Green, Aron Baynes, Davis Bertans in najnovejši član Ostrog Luka Šamanić. Poleg tega je v Poletni ligi v sivem dresu igral tudi Erazem Lorbek, ki je bil del posla, s katerim je trener/športni direktor Popovich v Teksas pripeljal Kawhija Leonarda.