NBA slovarček: S kot Sixers

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

S

Sixers [76ers]: Revolucionarji
NBA franšiza iz Philadelphie
Revolucionarji so se prelevili v resnega tekmeca za naslov prvaka lige NBA.

Revolucionarji so od vedno nosili patriotsko ime. Ustanovljeni kot Syracuse Nationals po drugi svetovni vojni, so se leta 1964 preselili v Philadelphio, kjer se je rodila ameriška revolucija, kar obeležuje ime franšize 76ers; v poklon prelomnemu letu 1776, ko so nekdanje britanske kolonije razglasile neodvisnost in postale Združene države Amerike.

Philadelphia ima slavno NBA zgodovino, vključno s tremi naslovi prvakov, zadnji pa je star že prek 35 let. Zlata doba je bila v šestdesetih, ko je za moštvo igral Wilt Chamberlain, ki bi moral po upokojitvi postati 25-odstotni delni lastnik ekipe, kar mu je v zameno za podpis pogodbe ponudil polovični lastnik Sixersov Ike Richman. Usoda je želela drugače, saj je Richman na tekmi z Boston Celticsi leta 1965 doživel srčni napad in umrl. Irv Kosloff, ki si je lastil drugo polovico franšize, ni spoštoval Richmanove obljube, saj – razumljivo – ta ni bila pravno zavezujoča.

Od takrat Phila konstantno fluktuira, trenutni vrh pa je neposredna posledica predhodnega dna, ki so ga načrtno dosegli s t. i. The Process, kjer so več let namenoma bili najslabši, da bi lahko zdaj bili med najboljšimi.