NBA slovarček: R kot Rockets

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

 NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

R

Rockets: Rakete
NBA franšiza iz Houstona
Rakete so v končnici znova strmoglavile.

Dejstvo, da se ime franšize tako dobro ujema s krajem, kjer domuje moštvo, je v primeru Houston Rockets pravzaprav naključje. Rdeče-beli so se v Teksas preselili leta 1971, pred tem so prva štiri leta obstoja domače tekme igrali v San Diegu, ime pa so dobili zaradi projekta ameriške vojske SM-65 Atlas, katerega cilj je bil razvoj medcelinskih raket, za bazo pa je imel prav San Diego. Dejstvo, da so končali v Houstonu, kjer ima sedež zvezna agencija za raziskovanje vesolja NASA, je, kot rečeno, naključje.

Rakete so najvišje letele v devetdesetih, ko so z Rudyjem Tomjanovichem na klopi in Hakeemom Olajuwonom na parketu osvojili dva zaporedna naslova prvaka v sezonah, ko si je vzel pavzo od košarke Michael Jordan.

Nova zlata doba Rocketsov bi morala slediti prihodu Yao Minga, ki je spremenila Rakete v globalni brand, a je bila kariera kitajskega preveč zaznamovana s poškodbami. Od leta 2007 igro Houstona narekuje športni direktor Daryl Morey čigar fokus na analitiko in napredno statistiko vse bolj spreminja celoten šport. T. i. Moreyball zaenkrat resnih uspehov v končninah ni prinesel. Naslednje leto ga čaka največja preizkušnja, ko si bosta parket delila James Harden in Russell Westbrook.