NBA slovarček: R kot Raptors

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

R

Raptors: Raptorji
NBA franšiza iz Toronta
Raptorji so prvaki lige NBA.

Raptorji so prvaki lige NBA. Ponavljamo, ker ste mogoče v noriji poletne tržnice to dejstvo že pozabili. Ubranitev naslova bo brez Kawhija Leonarda praktično misija nemogoče, a ne glede na to, bodo košarkarji Toronta pričeli sezono kot aktualni prvaki in nosilci prstanov, z zavedanjem, da so dosegli daleč največji uspeh v 26-letni zgodovini edine obstoječe kanadske NBA ekipe.

Zgodba Raptorjev se je pričela dve leti preden so prvič stopili na parket, ko je liga NBA dodelila moštvo kanadskemu poslovnežu makedonskih korenin Johnu Bitovu, Toronto pa je tako skupaj z Vancouvrom postal del širitve lige na sever, ki se je v primeru Grizlijev izjalovil, Raptorji pa so bili, še preden so sploh zaigrali, sedma franšiza po zaslužku iz prodaje dresov ipd. Za to se lahko zahvalijo dizajnu vijoličnega dinozavra, ki je krasil prsa košarkarjev.

Raptors je bilo eno izmed enajstih imen v ožjem izboru, v finalu pa je ugnalo predlog poimenovanja Towers (Stolpi). Ni naključje, da je leto pred natečajem izšel filmski megahit Jurassic Park. Predlog poimenovanja Huskiji, kot se je imenovala prva NBA ekipa iz Toronta davnega leta 1946 ni prišlo v poštev, saj so vodilni možje kluba ocenili, da bi se le stežka ločili od Minnesota Timberwolves.

Raptor je v jeziku obrazilo za več vrst dinozavrov. V tem primeru kot del besede velociraptor, ki je manjši mesojedi dinozaver z ozko podolgovato glavo, velikim zakrivljenim krempljem na vsaki nogi in dvonožno hojo. Ne ravno najstrašnejši dinozaver.

Vsaka podobnost s Chrisom Boshom je naključna