NBA slovarček: P kot Pelicans

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

P

Pelicans: Pelikani
NBA franšiza iz New Orleansa
Pelikani z Zionom Williamsonom sanjajo o končnici.

Na današnji dan leta 2005 je orkan Katrina dosegel obalo Lousiane in mesto New Orleans. Posledice so bile katastrofalne, še toliko bolj zaradi slabe pripravljenosti ZDA na prihajajoči orkan, ki velja za 4. najhujši v zgodovini Severne Amerike. 14 let po orkanu se število prebivalcev še vedno ni vrnilo na predorkansko raven, poleg ljudi pa je tistega leta mesto bila primorana zapustiti tudi NBA franšiza, ki se je tam preselila samo tri leta prej.

New Orleans Hornets so se iz Charlotta preselili na južno obalo ZDA na osebno željo lastnika moštva Georga Shinna (glej NBA slovarkček: H kot Hornets). Nevihta ni zelo močno prizadela domačo dvorano Hornetsov, a je bil klub vseeno primoran dve leti odigrati v Oklahomi preden se je življenje v Lousiani vrnilo v stare tirnice. V dobrodošlico jim je liga NBA namenila gostiteljstvo Tekme vseh zvezd leta 2008.

OKC Hornets 2005-07

Oklahoma City se je v dveh sezonah izkazala kot mesto, ki ceni košarko, kar je prišlo prav Clayu Bennettu, ko je, v nasprotju z obljubami, preselil Supersonicse iz Seattla v rojstno Oklahomo in jih preimenoval v Thunder.

Leta 2010 je bila ekonomska situacija v New Orleansu še vedno zaskrbljujoča, potem, ko je Shinn neuspešno prodajal moštvo, pa je Sršene odkupila kar liga NBA sama. Nov lastnik Tom Benson se je odločil za spremembo imena, ki bi bilo bolj lokalne narave. Potem, ko so Utah Jazz (ustanovljeni v New Orleansu) dejali, da se ne nameravajo odreči imena, so Sršeni postali Pelikani, Bobcatsi iz Charlotta pa so prevzeli svoje staro ime Sršeni.