NBA slovarček: P kot Pacers

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

P

Pacers: Tempaši
NBA franšiza iz Indianapolisa
Tempaši so ob koncu sezone popustili in zdrsnili po razpredelnici.

Pacersi so bili ustanovljeni leta 1967 in se nikoli niso preselili ali preimenovali. Od samega začetka nosijo ime, ki obeležuje dirkaško tradicijo Indianapolisa, ki se je v preteklosti odražala v konjeniških dirkah, sedaj pa je mesto svetovno znano po vsakoletni dirki Indy 500, ki je bila prvič na sporedu davnega 1911. Za 500 milj ali 805 kilometrov oz. 200 krogov je letošnji zmagovalec Francoz Simon Pagenaud potreboval slabe tri ure vožnje v ovalu. Razumi kdor more.

V športnem smislu je Indiana poseben primer, saj tam košarka uživa status športa številka ena, nedaleč od doma Pacersov pa je tudi rojen eden najboljših košarkarjev vseh časov Larry Bird. Ta je sicer celotno igralsko kariero preživel pri Celticsih, v rojstni deželi pa je deloval kot trener in direktor kluba. Ravno v letih, ki jih je Bird preživel na klopi – in je na parketu igral najboljši Pacer vseh časov Reggie Miller – , so Tempaši prišli najbližje osvojitvi naslova, ko so jih v velikem finalu s 4:2 nadigrali Lakersi.

Pacersi imajo vseskozi močno podporo domačega občinstva, ne glede na izide in zdi se, da bo košarka še dooolgo doma v Indiani. Z zdravim Victorjem Oladipom pa bodo Tempaši nedvomno še kako nevarni v prihajajoči sezoni.