NBA slovarček: N kot Nuggets

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

N

Nuggets: Zlata zrna
NBA franšiza iz Denverja
Z 41. izborom so Zlata zrna izbirala Nikolo Jokića.

Denver je bil ustanovljen po zlati mrzlici, ki je višave Skalnatega gorovja dosegla leta 1858. Nenaden prihod 100 tisoč moških v iskanju zlata je pustil večino razočaranih, bolj kot zlato pa je srebro postalo dobrina, ki je prinašala bogastvo v teh odročnih krajih, ki so jih šele takrat osvajali Evropejci. Kolorado je posledično nekaj časa veljal za “Silver state“, a je naziv kasneje bil primoran prepustiti Nevadi. Po tonah izkopanega srebra je sicer pred obema še zvezna država Idaho. Prvi večji razcvet je prišel v Denver ob gradnji železnice ob koncu 19. stoletja, Denver, kot ga poznamo danes, pa se je ustvaril po drugi svetovni vojni in kasnejšem močnem priseljevanju v t. i. Mile High City – tako poimenovanem, ker leži na višini ene milje.

Košarka je v Denverju dobila svoje prvo moštvo še pred drugo svetovno vojno, aktualna NBA franšiza, ki nima povezave s predvojno ekipo, pa je od nje prevzela ime Nuggets.

Trenutna Zlata zrna so prvotno bili poimenovani Denver Rockets, a bili zaradi istoimenskega moštva v Houstonu prisiljeni v spremembo imena ob združitvi lig ABA in NBA. V vsej zgodovini Nuggetsi nikdar niso zmogli do finala. Po zelo uspešnem rednem delu v minuli sezoni, bodo letos cilji nedvomno znova zelo visoki. Naslednjo sezono bo Denver, po prihodu Vlatka Čančarja, še toliko bolj na radarju slovenskih navijačev. Čančar sicer ni edini Slovenec, ki so ga Zlata zrna pobrala na naboru. Kot 46. je bil leta 2003 izbran Sani Bečirović, ki pa se ni nikoli preizkusil prek luže.

Image result for denver nuggets logo