NBA slovarček: L kot luxury tax

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

luxury tax: davek na luksuz
Davek ob prekoračitvi omejitve plač
Če želijo Hornetsi pripeljati še Duranta, bodo morali plačati davek na luksuz.

Za razliko od npr. NFL-a in NHL-a, ki imata t. i. hard cap, kolektivna pogodba v ligi NBA določa soft cap, kar v praksi pomeni, da obstaja omejitev v znesku, ki ga lahko moštva v določeni sezoni porabijo na plače, po potrebi pa se lahko ta znesek preseže, a je nato klub ‘kaznovan’ s plačilom davka na luksuz.

Kolektivna pogodba dopušča določene izjeme glede tega katere plače se štejejo v končno vsoto, a praviloma je sistem enoten, in sicer:

V prevodu. Za vsak ameriški dolar, ki ga porabi moštvo, ki za nekaj milijonov presega salary cap, mora plačati 1,5 dolarja ligi. Če ekipa trikrat v zadnjih štirih sezonah presega dovoljeni znesek, dobi oznako ponavljajočega kršitelja (repeat offender) in je posledično davek še znatno višji. Liga NBA ne obdrži denarja pobranega od davka na luksuz, pač pa ga prerazporedi moštva, ki so pod omejitvijo. Ta bo v prihajajoči sezoni znašala 109.14 milijonov ameriških dolarjev.

Obstoječi sistem tako omogoča franšizam, da lahko kratkoročno ohranijo igralce na visokih plačah, istočasno pa naredi to dolgoročno nevzdržno za lastnike, vajene porabe milijonov dolarjev na lasten luksuz. Zgodovinski rekorder v plačevanju davka na luksuz so New York Knicks.

V Sloveniji ne poznamo davka na luksuz v športu, ga imamo pa zato pri nakupu novih osebnih vozil s prostornino motorjev nad 2,5 litra. Stopnja dodatnega davka za avtomobile z motorji z delovno prostornino med 2500 in 2999 ccm znaša osem odstotkov, za motorje med 3000 in 3499 ccm 10, med 3500 in 3999 ccm 13, za avtomobile z motorji s 4000 ccm ali več pa 16 odstotkov. Za razliko od lige NBA, lahko slovenski kupci preprosto registrirajo vozilo v tujini in se s tem izognejo dodatnemu davku.