NBA slovarček: K kot Knicks

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

K

Knicks: Pumparji
NBA franšiza iz New Yorka
Pumparji so najslabše vodena franšiza v ligi NBA.

Splošno sprejet slovenski prevod za Knicks je Kratkohlačniki. A Knicks ne pomeni kratke hlače. Niti ne pomeni spodnjice – knickers – pač pa je zgolj skrajšan izraz za pumparice – knickerbockers. Kos oblačila, ki ga le redko še vidimo, ima zgodovinski pomen za mesto New York, zaradi česar je bilo to ime tudi sprejeto davnega leta 1946, ko so bili ustanovljeni Pumparji.

Tudi “Kratkohlačniki” so si zagotovili uvrstitev v končnico lige NBA. Pomembno tekmo proti Torontu so vzeli skrajno resno in zmagali za 29 točk.

Zgornji zapis se bere kot nekaj iz davne preteklosti. Ker tudi je. Gre za citat iz članka Dnevnika izpred 21-ih let. Ta era Knicksov se je končala leta 2000, od takrat pa je ena najslavnejših NBA franšiz kot Sifiz, saj se jim navkljub trudu vedno znova izmikajo uspehi.

Pumparice so se pojavile tudi na prvem logotipu ekipe

Pumparice so dobile kultni status s knjigo Washington Irvinga A History of New York iz leta 1809, kjer je opisoval prve evropske prišleke, ki so bili večinoma nizozemskega porekla in nosili — pumparice. Naziv se je nato prijel tudi za preostale Newyorčane.

Pumparji so si mesto v zgodovini košarke zagotovili kar na svoji prvi tekmi, ko so gostili in ugnali Toronto Huskies z izidom 68:66 in vpisali sploh prvo zmago v zgodovini, takrat še izključno belske, Basketball Association of America, predhodnice NBA. Prvi koš na tekmi je dal domačin Ossie Schectman, sin judovskih prišlekov iz Rusije.

Prihodnjo sezono je Wataru Misaka postal prvi ne-belec v BAA, tri leta pozneje pa so bili eno od treh moštev, ki je imelo prvega temnopoltega košarkarja, to je bil Nathaniel “Sweetwater” Clifton.

Knicksi so dvakratni prvaki lige NBA. Titulo so osvojili v letih 1970 in 1973.