NBA slovarček: J kot jump ball

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

J

jump ball: sodniški met
Metoda določanja posesti, kjer dva igralca skačeta za žogo
Ob sodniškem metu sta skakala centra ekip.

Pravilnik KZS o sodniškem metu veleva:

Preden prvi sodnik izvede sodniški met se mora prepričati, če sta oba skakalca pravilno postavljena in pripravljena za skok. Skakalca morata imeti obe nogi v sredinskem krogu bližje svojemu košu, ob tem pa mora biti ena (1) noga blizu sredinske črte. Prvi sodnik vrže žogo med igralca nasprotnih ekip in to tako visoko, da je noben od skakalcev ne more doseči. Po izvedenem sodniškem metu se priporoča, da sodnik ostane na mestu in počaka, v katero smer se bo odvijala igra in to tako dolgo, da se žoga in igralci umaknejo od sredinskega kroga. Med izvajanjem sodniškega meta se sodnik ne sme premakniti nazaj, saj bo to vplivalo na natančnost izvedenega sodniškega meta. Drugi sodnik mora spremljati ali je bil dotik žoge izveden pravilno, kar pomeni, da mora žoga doseči svojo najvišjo točko, preden se je dotakne eden od skakalcev. Prav tako mora prosti sodnik opazovati gibanje osmih (8) neskakalcev. Takoj, ko se je žoge pravilno dotaknil eden od skakalcev, bo drugi sodnik dal znak za sprožitev ure za merjenje igralnega časa in se bo premaknil v smeri napada, pred samo akcijo in žogo ter bo zavzel položaj vodilnega sodnika.

Vse to velja tudi v ligi NBA. S tem da za razliko od Slovenije, v NBA skačejo za žogo tudi ob prekinitvah, ko se dva košarkarja iz nasprotnih moštev oklepata žoge tri sekunde oziroma v ostalih primerih, ko ni možno določiti posesti npr. ko žoga ostane na obroču ali ko je nejasno kdo se je zadnji dotaknil.

V Sloveniji smo, z izjemo začetka srečanja, ukinili sodniški met in ga nadomestili s puščico, ki izmenično določa smer igre. Palec dol.