NBA slovarček: H kot Hornets

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

NBA slovarček je rubrika, kjer iščemo ustrezne in manj ustrezne prevode košarkarskih terminov iz angleščine v slovenščino. Vsak delovni dan na kosarka.si.

H

Hornets: Sršeni
NBA franšiza iz Charlotta
Sršeni bodo spet daleč od končnice.

Sršeni so pribrenčali v ligo leta 1988, ko je liga NBA moštva dodelila še Minneapolisu, Miamiju in Orlandu. Prvi predlog imena za ekipo iz Severne Karoline je bil Charlotte Spirit, a je tradicija prevladala in uveljavilo se je ime Hornets. Naziv izvira iz časa ameriške vojne za neodvisnost, ko je britanski poveljnik Lord Cornwallis mesto Charlotte označil za “resnično sršenovo gnezdo upora“. Iz imena so nato naravno sledile besedne igre, tako da je dvorana Charlotte Colliseum veljala za The Hive (panj, sršenjak), mesto pa za Buzz City (mesto, ki brenči).

Sršeni so v Charlottu brenčali do leta 2002, ko se je lastnik George Shinn odločil odleteti stran od Severne Karoline, kjer je porušil mostove s skupnostjo in mestnimi oblastmi zaradi 1)sodnega procesa zaradi domnevne ugrabitve in posilstva 2)izsiljevanja mesta naj mu brezplačno zgradijo novo dvorano za moštvo. Liga je odobrila selitev v New Orleans s hkratno obljubo, da bo Charlotte dobil novo ekipo in to so bili Bobcatsi – Ameriški risi.

Pod tem imenom so Risi preživeli bolj ali manj neuspešno desetletje (2004-14) v Charlottu, ob preimenovanju ekipe iz New Orleansa pa so Pelikani omogočili, da Charlotte vzame nazaj staro ime, s čimer jim je pripadla tudi zgodovina in predhodni uspehi. V vmesnem času je lastništvo franšize prevzel domačin in najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan. Rezultati ostajajo neprepričljivi.